naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Tweede ei bij de huiszwaluw!   *   Bekijk de seizoenssamenvatting van de slechtvalken in beeld en woord!   *   M en V kerkuilen hebben de kast weer voor zichzelf!   *   De jonge huiszwaluw maakt zijn eerste vlucht!   *   De drie jonge ooievaar zijn volleerde vliegers geworden
Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
STORK

Windwijzer

Arda van der Lee, STORK | donderdag 28 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 301x

Je kan aan de jongen zien uit welke richting de wind komt. De vliegoefeningen boven het nest vinden plaats tegen de wind in. De eerste keer wegvliegen zal, net als bij een vliegtuig, tegen de wind in gaan.

De jongen maken instinctmatig gebruik van de liftkracht van de wind. Daarvoor moet de wind onder de gebogen vleugels komen. Dus staan de jongen met de kop in de wind. Als de vleugelspieren vaart maken,  zorgt die luchtdruk aan de onderkant ervoor dat het vogellichaam de hoogte in gaat. Dat zie je prachtig bij de vliegoefeningen, het jong hangt 'stil' boven het nest, maar gaat wel de hoogte in.

Landen

Landen tegen de wind in is ook handig, de tegenwind remt de vaart af, zodat de vogel minder doorschiet. De ouders doen dat feilloos.

Krullende slagpennen

Doordat de druk onder de vleugel groter is dan erboven, ontstaan sterke wervelingen aan de toppen van de vleugels, die voor meer luchtweerstand zorgen. Om dat nadeel te compenseren, hebben ooievaars en veel andere vogels aan hun vleugeltippen slagpennen, die tijdens het zweven worden uitgespreid en naar boven toe gekruld.

Onnodig om te zeggen dat we als mensen de vliegkunst van de vogels hebben afgekeken en dan vooral van grote vogels zoals onze ooievaars.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht