Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Wind in het riet

Titia Bijwaard | dinsdag 7 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 165x

Dit is de titel van een boek door Dirk Kerst Koopmans, schrijver en kunstenaar uit de Rottige Meente. Een hele toepasselijke titel, want het waait af en toe behoorlijk in de rietlanden om het ooievaarsnest heen. Maar met de terugkeer van de ooievaars verdwijnt het wuivende riet weer van het land.
Foto Titia Bijwaard

Rietsnijders

De Rottige Meente is een laagveenmoeras met water (trekgaten) waar vroeger het veen uit naar boven is gehaald en smalle stroken land (ribben) waar het veen op te drogen werd gelegd. Waar het land en water met elkaar in contact komen groeit riet. Riet groeit snel en om te voorkomen dat open water dichtgroeit maaien de rietsnijders het jaarlijks af. Zo blijft het moerasgebied geschikt voor vele soorten vogels. En het riet krijgt ook een mooie bestemming, bijvoorbeeld op rieten daken.

Drukte rondom het nest

Tot begin april wordt er in het rietland gewerkt. Het riet wordt gesneden en gebundeld en het bladafval verbrand. De bundels riet worden daarna naar de opslag gebracht en verkocht. Veel activiteit buiten in de natuur. En van oudsher zoeken ooievaars die menselijke activiteit op. Want waar het land wordt bewerkt komen de kleinere beestjes naar boven waar de ooievaars naar op zoek zijn. Onze ooievaars zijn de drukte van de rietsnijders rondom het nest gewend. En wanneer de eieren uitkomen is de rust weer in het moeras teruggekeerd. De kuuks kunnen dan samen met het riet opgroeien. En als het riet weer wuift krijgen de jongen hopelijk ook de wind onder de vleugels!

Rietsnijders actief, drone Albert Westerhuis


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs