Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wikken en wegen

Bernice Goffin | woensdag 7 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 481x

Je ziet de kuikens het bijna denken als ze in de kastopening staan: ‘zal ik, zal ik niet? Nee, toch nog maar even niet.’ Het is nog even wikken en wegen. Ik ben intussen ook bezig geweest met wikken en wegen. Of ja, eigenlijk vooral met wegen.
Foto André Eijkenaar (niet het Beleef de Lente viertal)

1114 muizen en één kikker

Want wat worden er flinke gewichten die kast binnengebracht! Sterker nog, het record van vorig jaar (11,5 kilo muis) is al helemaal aan diggelen. Uitgaande van gemiddelde muizengewichten, hebben man en vrouw kerkuil het erf van Mark al ontdaan van bijna 17 kilo aan muis! Oh ja, en niet te vergeten: circa 20 gram aan kikker, dankzij dat ene ongelukkige exemplaar die in het pad van één van de uilen kwam. Je zou bijna verwachten dat de muizen op den duur opraken, maar daar is duidelijk geen sprake van. Na een korte dip van een paar dagen is de aanvoer weer top en eten de kuikens hun buikjes helemaal vol (zie de laatste clip).

 

Goed op gewicht

Tijdens het ringen was ook goed terug te zien aan de kuikens dat ze genoeg te eten hadden. Allen waren goed op gewicht.

K1: 360 gram

K2: 330 gram

K3: 360 gram

K4: 370 gram

 

Het streefgewicht van kerkuilkuikens rond de ringleeftijd van ons viertal is ongeveer 330-340 gram. K2 heeft duidelijk het boekje gelezen en zit prima op gewicht. En de andere drie, met name K4? Die geven duidelijk niet zo veel om het boekje en vreten zich gewoon lekker vol.

 

Lijnen voor het uitvliegen

Waarschijnlijk zijn onze kuikens intussen toch wat lichter geworden. Niet omdat er weinig prooi wordt aangevoerd (in tegendeel), maar omdat ze de sportschool lijken te hebben gevonden. Er wordt druk gefladderd en gesprongen om helemaal klaargestoomd te zijn voor het grote uitvliegen. En dat kost natuurlijk aardig wat energie, waardoor de kuikens wat gewicht verliezen. Dat is maar goed ook: 370 gram aan kerkuilkuiken zou moeite hebben om van de grond te komen!

 

Indrukwekkende aantallen

Nu we de gewichten van de kuikens weten, zijn de gewichten van de prooiaanvoer eigenlijk nóg indrukwekkender. De onderstaande grafiek laat heel wat schommelingen zien, wat natuurlijk een normaal fenomeen is in de sterk wispelturige natuur. Maar op goede nachten zien we dat de ouders wel 350 gram, of soms zelfs meer, aan prooi brengen: het gewicht van één kerkuil per nacht. Als de vier dondersteentjes alles eerlijk delen, zou dat betekenen dat de kuikens in sommige nachten wel een kwart van hun eigen gewicht aan voedsel binnenkrijgen. Dat ga ik zelf maar even níet nadoen…

 

Klaar voor de start…

Met die mooie prooiaanvoer en snelle groei zijn de kuikens er inmiddels klaar voor. Het uitvliegen kan elk moment beginnen. Wie weet vanavond al… Pak er gauw een drankje en wat popcorn bij: de komende dagen worden razend spannend en gaan ongetwijfeld fantastische beelden opleveren!

De meeste nachten wordt er een flink gewicht aan prooien aangeleverd

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs