Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wij zijn in blijde verwachting!

Margot de Kam | dinsdag 12 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1083x

Het wordt spannend voor de volgers van de slechtvalken. We zien bij de vrouw allerlei voortekenen dat ze haar eerste ei zal gaan leggen.

Bij slechtvalken duurt het ongeveer drie weken na de eerste paringen voordat het tot een ei komt.
We zagen de slechtvalken van De Mortel op dag 1 (17 februari) van Beleef de Lente al paren.

 

Voortekenen


In heel Nederland zien we al eitjes in nestkommetjes van slechtvalken liggen en de vrouw van de Mortel laat ook alle voortekenen zien die erop duiden dat een ei op komst is.
Zagen we eerst de man steeds in de kast kuiltjes schrapen en zijn uiterste best doen om de vrouw daarheen te lokken, de laatste dagen zien we de vrouw vaker in de kast.
Zij heeft zelfs al enige nachten in de kast geslapen. Zij kwam de laatste dagen ook uit zichzelf naar de kast. Vanmorgen leek zij eindelijk uit drie kuilen van de man gekozen te hebben. We zagen haar uitgebreid de middelste kom uitdiepen. Met haar grote romp en machtige klauwen was het heel snel een ruime kom.
Een ander voorteken is het verplaatsen van en pikken in de steentjes. Soms wordt er om de kuil een burchtje van steentjes opgebouwd.
Verder zagen we haar erg loom in de kast staan. Als zij buiten over de dakrand loopt zien we haar dik, log en zwaar waggelen. We zien ook dat ze goed eet en te eten krijgt; ze heeft steeds een volle krop.
Op de foto is ook te zien dat de veren aan haar onderkant, rond de cloaca, zegt men netjes, heel erg uitstaan; er is een enorme bolling te zien.

 

Hoe gaat zo'n eileg?


Froona's site  beschrijft  :


'' De moeite die het wijfje moet doen bij het leggen van het ei wordt zwaar onderschat. Het is echt niet zo dat ze even gaat liggen en het ei komt eruit. Vaak is ze uren van te voren al onrustig. Zoekt het nest op en staat boven het kuiltje. Draait zich om, graaft wat in het kuiltje. Gaat weer weg, zit op de nestrand komt weer terug. Sommige wijfjes hebben zichtbaar meer moeite met leggen dan anderen. De individuele bouw speelt daarin absoluut een rol.
Wanneer het zover is begint ze versneld te ademhalen, het lijkt bijna wel op het puffen. Duidelijk zichtbaar zijn de krampachtige golven die door haar lijf gaan. Ze zit boven het kuiltje met gekromde rug en perst. Dat kan een paar minuten duren, tot wel een half uur. Wanneer het ei gelegd is duwt ze het goed onder zich en gaat erop liggen. Vaak valt ze later moe in slaap. Het is opvallend dat tijdens het leggen het mannetje in de buurt is en haar vocaal ondersteunt. ''


We wensen iedereen veel kijkplezier bij de ''Eggwatch''.

In onderstaand filmpje zien we de vrouw log en zwaar over de drempel naar rooster gaan.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs