Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Alleen maar leuk of ook nog nuttig ?

Door Mark Hessels

Wij willen bovenburen ! 🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐

Mark Hessels | donderdag 4 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 245x

De geiten mekkeren wat af in de stal, dat is de meeste kijkers niet ontgaan. Maar nu hebben ze ook wel een beetje een punt. Ze zijn dat getreuzel bij de bovenburen helemaal zat en willen nu wel eens weten wie er de komende maanden boven hun koppen komt wonen. Best een redelijke vraag, toch ?
Van boven naar beneden: De witte, Gabriel, De bok en De grijze bok

Geiten en vogels ?

Wat doen die geiten eigenlijk bij Beleef de Lente ? In eerste instantie lijken ze vooral een gezellig decortje als achtergrond voor boerenzwaluwen of winterkoninkjes of wat dan ook (daarover later meer). Maar dan onderschat je toch de toegevoegde waarde die dit groepje herriemakers voor de natuur en de vogels hier hebben.

De geiten zijn onze beste grasmaaiers. En niet alleen het gras verdwijnt als sneeuw voor de zon waar de geiten komen, maar ook braamstruiken, houten hekken, bast van fruitbomen en noem maar op. Alles verdwijnt in deze houtversnipperaars en komt er aan de achterkant weer uit in mooie ronde korreltjes.

 

Maar wat heeft de natuur daar aan dan ?

Toen wij hier 8 jaar geleden begonnen met natuurontwikkeling hadden we eigenlijk alleen een groot stuk monotoon grasland. De meeste insecten, vogels en andere dieren haalden hun neus op voor dit saaie stukje veld.

Daarom zijn we zo snel mogelijk aan de gang gegaan met het aanbrengen van variatie. Struiken planten, amfibieënpoel graven, stukken intensief maaien, andere stukken juist lekker laten verruigen en ga zo maar door. Maar als je daarna niets meer aan beheer doet dan verruigt het langzaam allemaal en dan wordt het wel een stuk wilder, maar blijft het nog steeds monotoon en daar houden de meeste dieren en planten niet van. Die willen zoveel mogelijk variatie.

De geiten grazen sommige stukken lekker kort (de lijsters en merels zijn daar dol op) en laten andere stukken juist weer staan (de grasmus en de roodborsttapuit vinden dat juist weer top plekjes). En op sommige plekken laten ze wat mest achter waardoor het daar weer wat harder groeit en vooral ook wat meer insecten voorkomen (waar de boerenzwaluw en de grauwe klauwier weer heel gelukkig van worden). En zo helpen ze ons om in hoog tempo steeds meer variatie in het terrein te krijgen.

Soms ‘helpen’ ze ook ongevraagd. Als ze weer eens uitgebroken zijn uit de omheining en onze fruitbomen kapot staan te knagen, waar we na 7 jaar eindelijk vruchten aan kregen, dan kan ik ze wel achter het behang plakken. Maar later blijkt dan altijd weer dat ook daardoor weer een, ongeplande, variatie ontstaat. Bijvoorbeeld een gat in de boomgaard dat wij daar zelf nooit hadden bedacht, maar nu opeens weer een mooi open plekje biedt waar de gekraagde roodstaart jaagt. Kortom, de geiten mogen blijven 😍.

 

Maar even terug naar de bovenburen

Merel schreef in haar blog al enthousiast over de boerenzwaluwen die door de stal waren gevlogen, maar het bezoek was helaas maar van korte duur. De dagen erna nog wel wat zwaluwen gezien en zelfs in de buurt van de stal, maar veel enthousiasme om ook binnen rond te kijken was er nog niet bij.

Zouden de zwaluwen van vorig jaar nog niet terug zijn ? Of misschien zijn ze op hun winterverblijfplaats of onderweg wel verongelukt en hoe werkt het dan met het opnieuw ontdekt worden door andere zwaluwen ? We houden de spanning er nog even in.

En hetzelfde geldt eigenlijk voor Hubo, onze ijverige klusser. Hij is iedere dag nog wel op de bouwplaats te vinden en soms maakt ie zelfs serieuze vorderingen, maar echt structureel doorbouwen zit er deze week toch niet in. Gaat ie zijn meesterwerk nu nog wel afronden of wordt het inderdaad een Sagrada Familia waar nog tientallen jaren aan doorgebouwd wordt, zoals in de chat werd opgemerkt ?

Van de geiten mogen de nieuwe bewoners nu toch wel een keer intrekken. In de stal zitten steeds meer insecten en de geiten zouden het niet erg vinden als ze bovenburen krijgen die daar af en toe eens een flinke hap van wegwerken.

Hubo bouwt nog steeds door, maar is het uit gewoonte of gaat het hier alsnog gebeuren.... ?

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenzwaluw Alle Beleef de Lente blogs