Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Ann

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Wij verwelkomen het eerste kerkuilenei!

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | donderdag 21 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 290x

De minder optimistische kijkers onder ons twijfelden openlijk over de eileg van vrouw kerkuil. Team kerkuil bleef steeds zeggen, het komt goed. De prooioverdrachten zijn er, en sinds vanmiddag ook het eerste ei.
Foto André Eijkenaar

Ergens op zitten broeden

We zijn in een nieuwe fase beland bij de kerkuilen: het broeden. Nu breekt er een periode van rust aan in de nestkast: het vrouwtje broedt, het mannetje voorziet haar van voedsel.

NA HET EERSTE EI

Na het leggen van het eerste ei begint het vrouwtje kerkuil direct te broeden. Twee tot drie keer per uur keert ze de eieren met de onderkant van haar snavel. Het regelmatig keren van de eieren is van groot belang voor de ontwikkeling van de kiem en voor een goede verdeling van de warmte over het ei.

 SAMEN OF ALLEEN?

Het vrouwtje kerkuil broedt alleen, terwijl het mannetje kerkuil haar gedurende de gehele broedperiode voorziet van voedsel. Krijgt ze in deze periode te weinig voedsel, dan kiest ze voor zichzelf en verlaat ze het legsel. Tegen het einde van de broedperiode, die zo’n 30 dagen duurt, komen de eieren uit.

 MANNEN BESCHERMEN HUN VROUWEN

Zichtbaar op de beelden was te zien dat man kerkuil heerlijk doorsliep, terwijl vrouw kerkuil een ei aan het leggen was. Dit is normaal gedrag voor een man kerkuil. Ongeveer twee weken voordat de kerkuilen het eerste ei leggen en gedurende de eifase blijft het mannetje vaak bij het vrouwtje in de nestkast. Waarschijnlijk om andere mannetjes, indien nodig, te verjagen.

 BROEDSTRATEGIE

Als man kerkuil véél muizen aansleept, dan zien we een toename van het aantal eieren. En als er heel veel voedselaanbod is, kunnen kerkuilen twee of drie vervolglegsels produceren.

 ZIJN ER VOLDOENDE MUIZEN?

Man kerkuil brengt elke nacht een aantal muizen binnen, op dit moment lijkt dit voldoende. We gaan het de komende tijd beleven hoeveel eieren vrouw kerkuil gaat leggen. Ik gok op vijf eieren.

Wij feliciteren Bossie

Met de meest juiste voorspelling van het eerste kerkuilen ei van seizoen 2022 Beleef de Lente kerkuil. Hiermee verdient Bossie eeuwige roem tijdens dit gehele seizoen!

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs