Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Wij stellen u voor.........

Sharon Lexmond | woensdag 8 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 967x

Onze sterren van de show.... *tromgeroffel* .... Man en vrouw huiszwaluw! Wie nu precies wie is, kunnen we aan het uiterlijk niet zien maar dat het een pril setje lijkt te zijn, kunnen we u wél vertellen!

De man is voorop....

We hebben hem afgelopen tijd af en toe al in de nesten gezien. 
Hij is doorgaans ook degene die een nestplaats uitkiest welke hem geschikt lijkt. Deze wordt goed geïnspecteerd en zelfs een beetje 'uitgeprobeerd'. Daarna zal hij buiten 't nest een potentiële partner verleiden om ook mee de (in dit geval bijna kant-en-klare) nestkom te komen bekijken. Háár hebben we ook kunnen bewonderen! Het lijkt erop dat ''ons'' Beleef-de-lente-koppel gevormd is...

*Buren zijn ook aangekomen!*

Het buurnest lijkt sinds een half uur ook bezet te zijn! Nu net was het zelfst even een dolle boel met wel 5 huiszwaluwen in beeld!! 

Trouw?

Huiszwaluwen zijn niet monogaam. Zelden hebben de beestjes het volgende jaar (of zelfs het tweede legsel binnen hetzelfde seizoen!) ook dezelfde partner. De vrouwtjes wisselen nogal van plek binnen de kolonie terwijl de mannen juist wat standvastiger zijn en liever voor een zelfde nestplaats kiezen in het opvolgende jaar óf zelfs bij het beginnen van een tweede legsel.

Haat-liefde verhouding

De nestkom wordt door beide vogels bewerkt. Klompjes metselmateriaal worden aangebracht en daar lijkt t dan ook gelijk een beetje mis te gaan.

Huiszwaluwen zijn dan wel koloniebroeders, dit wil niet zeggen dat ze ''lief'' voor elkaar zijn. In het prille begin van het vormen van een broedkoppel kunnen ze zelfs vrij agressief naar elkaar toe zijn zoals ook in dit filmpje goed te zien is. Het doet mij persoonlijk een beetje denken aan een stel dat0 samen een IKEA-kast in elkaar moeten zetten. Dat gaat in de mensenwereld ook niet altijd van een leien dakje :D Na wat bekvechterij verlaat 1 van de vogels het nest om vervolgens na 10 minuten toch weer terug te komen. 

Het paren gebeurt vaak ín de nestkom wanneer deze helemaal naar beider zin is dus waarschijnlijk zullen we dat zéér binnenkort gaan zien!

2 mannen wachtend op vrouwtjes?

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs