Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Pimpelmees

Live

Gierzwaluw

Live

Scholekster

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Bliek

Binnenkort

Gekraagde roodstaart

Geen broedsel

Bosuil

Toon alle blogs & vlogs
Een kast vol muizen - Foto: Lydia Nieuwe Weme

Door Lies Zandberg
Nederlands Instituut voor Ecologie / Wageningen Universiteit

Wie zit er nu in mijn kast?! (2)

Lies Zandberg, NIOO | zaterdag 22 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1100x

Vorige week schreef ik al over de verschillende vogelsoorten die we in de kasten in ons onderzoeksbos aantreffen. Ondanks dat het een verrassing is wie waar broedt, weet je wel ongeveer wat je kan verwachten. Heel soms echter, wordt zelfs de meest doorgewinterde koolmeesonderzoeker verrast..

Kraaloogjes

5 lange staarten en 10 kleine kraaloogjes en grote oren. Het bleek een kast vol muizen te zijn!

Zelfs mijn meest doorgewinterde collega die al meer dan 40 jaar in het vak zat, stond perplex! Hij had zoiets nog niet eerder meegemaakt! Waarschijnlijk vonden de muisjes deze kast een warme en veilige, maar ongebruikelijke schuilplek.

Andere indringers

Buiten de vogels vinden we in de nestkasten ook regelmatig insecten die op zoek zijn naar een beschut huis. De laag mos die kool- en pimpelmezen aanslepen is namelijk ook een lekker nest voor hommels. En ook veldwespen willen nog wel eens een nest in de kast bouwen. Ook al staan koolmezen erom bekend dat ze iedere andere vogel uit de kast zetten wanneer zij hun zinnen erop gezet hebben, toch komt het soms voor dat deze kleine vliegende jongens zelfs een grote brutale koolmees van zijn nest verjagen.

 

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs