naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Derde zwaluwjong redt het ook niet...   *   Voor alle vaders❤️   *   Aan tafel bij de ooievaars   *   Seizoen lepelaars, in 5 minuten   *   Twee jonge huiszwaluwen dood door het slechte weer
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Wie is zij?

Ronald van Harxen, STONE | zaterdag 17 februari 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 441x

In juli 2017 sloten we een turbulent steenuilenseizoen af met een cliffhanger van jewelste: wie is de dame die op 26 mei voor de eerste keer haar gezicht liet zien?

Herinnert u het zich nog: op 22 mei probeert een steenmarter de Winterswijkse kast binnen te dringen. De poging mislukt maar het vrouwtje keert nooit meer terug op het nest. We nemen aan dat zij bij een van haar aanvallen op de marter gewond is geraakt en later – buiten het zicht van de camera – aan haar verwondingen is overleden. Zeker weten doen we het echter niet. Wat we wel zeker weten is dat er op 26 mei rond half drie ’s nachts voor de eerste keer een nieuwe vrouw in beeld verschijnt. Spectaculair snel!

Op zoek naar het ringnummer

Ze bleek geringd en spontaan ontstond er onder de kijkers een wedloop om haar ringnummer te achterhalen. Aan de hand van het ringnummer zouden de jongens van STONE immers kunnen zien waar deze dame vandaan kwam en hoe oud ze was. Spannend! Het lukte al snel enkele cijfers af te lezen, maar de volledige reeks van 7 bleef buiten bereik. Dat betekent dat we nog steeds niet weten wie deze dame is. Omdat wij al een hele tijd stiekem kunnen mee gluren, weten we wel dat ze er nog steeds is. Eerlijk gezegd is dat ook een aanname. Maar omdat steenuilendames uitgesproken honkvast zijn en niet gemakkelijk van man en nestplek wisselen is het erg voor de hand liggend dat zij ‘de dame van 26 mei’ is. Samen met haar, naar we aannemen ‘man 2017’ was ze de afgelopen maanden niet bij de kast weg te slaan. Op het moment dat u dit blog leest, zit ze er waarschijnlijk in. Dikke kans dat ‘man 2017’ in de loop van dag voorbij komt. Misschien zitten ze zelfs samen in de kast. Dat ze vergaande plannen hebben, daar hoeven we niet aan te twijfelen.

Dongen

Ook een van de twee Dongense uilen verbleef de afgelopen maanden dagelijks in de kast. Het is een beetje onduidelijk nog of het om het mannetje of het vrouwtje gaat. Ongetwijfeld zal nummer twee zich binnenkort laten zien, zodat we ook hier een gerede kans hebben op een broedsel. Mogelijk dus opnieuw tweede broedende steenuilen voor de camera’s. Hoe mooi willen we het hebben!

Afscheid Joep als blogger

Een verandering ten opzichte van vorig jaar is dat blogger Joep niet meer van de partij is. Mede door zijn verblijf in het voorjaar in het Italiaanse Luca is zijn afstand tot Beleef de Lente dermate groot geworden, dat hij ervoor gekozen heeft zijn blogpen neer te leggen. Jammer, maar begrijpelijk. Zijn blogs werden zeer gewaardeerd, we zullen ze dan ook zeker missen. Joep, namens STONE en ongetwijfeld ook namens alle fans: enorm bedankt!

Nieuwe blogger

De zoektocht naar een waardig opvolger heeft echter succes gehad en met enige trots kunnen we verklappen dat het om een dame gaat. Wie zij is? Dat laten we gezellig nog even in het midden. Komende dinsdag zal zij haar ringnummer prijsgeven. Hopelijk slagen we er daarna ook snel in de identiteit van ‘de dame van 26 mei’ te achterhalen.

STONE wenst alle fans een boeiend broedseizoen met twee geslaagde broedsels als apotheose!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht