naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Saskia Wijte
Beleef de Lente

Wie is wie?

Saskia Wijte | maandag 19 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 393x

Nu de camera's draaien hopen we snel ijsvogels in beeld te zien. Het is dan natuurlijk wel handig om te weten hoe we man en vrouw van elkaar kunnen onderscheiden.
Man en vrouw ijsvogel. (Foto's van Tom van Kerkhoff en Shutterstock)

Hoera! De camera's staan sinds dit weekend aan! Alhoewel de ijsvogels zich nog niet voor onze lens hebben vertoond hebben we uit betrouwbare Dongense bronnen vernomen dat ze al wel gezien zijn in de omgeving. Als de ijsvogels bekomen zijn van de kou, hun plankenkoorts hebben overwonnen en zich straks voor onze lens laten zien is het wel leuk natuurlijk als we kunnen zien of we met man of vrouw te maken hebben. Of met allebei, nog veel leuker!

De verschillen zijn niet zo groot

Man en vrouw ijsvogel lijken behoorlijk op elkaar, maar als je weet waar je op moet letten is het verschil wel degelijk te zien. Is het de grootte? Nee. Waar bij sommige vogels de een duidelijk zichtbaar groter is dan de ander, zoals vrouw sperwer die beduidend groter is dan de man, zijn meneer en mevrouw ijsvogel even groot. Is het dan een verschil in het verenkleed? Ook niet. De ijsvogels hebben dezelfde patronen en kleuren. En de vorm/bouw dan? Helaas. Ook daar kunnen we niet echt duidelijk onderscheid in maken. Waar kunnen we het dan wel aan zien? Aan de snavel!

De snavel?

Ja, de snavel. Dat is hoe we man en vrouw wel kunnen onderscheiden. Vrouwlief heeft altijd een gedeelte oranje in de ondersnavel, en soms ook zelfs wat oranje in de bovensnavel. Manlief heeft over het algemeen een volledig zwarte snavel, sommige mannen hebben een oranje vlek op de ondersnavel (vanaf de kant van de kop tot maximaal 1/3e van de lengte). Op bovenstaande foto is het verschil qua kleuren goed te zien.

Een andere relatief makkelijke manier van man en vrouw onderscheiden is kijken tijdens het paren. In de regel is degene die boven op de ander zit het mannetje. Maarja, zul je zien dat we straks net een uitzondering te pakken hebben. Homoseksuele necrofiele eenden blijken immers ook te bestaan.. (bron: bijvoorbeeld dit artikel in het NRC). Dus zonder dollen, laten we het op de snavels houden. Ook de jongen zijn overigens aan de snavel te herkennen. Bij jonge ijsvogels is het puntje van de snavel wit. 

Kijken jullie mee wie we voor het eerst in beeld hebben? Zodra we het eerste beeldmateriaal hebben lezen we graag in het clubhuis wie jullie denken dat het is!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht