Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Foto Lipring van Pa uit Gennep in 2019

Door Leo Daanen
Stork

Wie is nou wie, ik snap er niks meer van !!

Leo Daanen, STORK | dinsdag 10 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 799x

Tsja, dat begrijp ik wel dat sommige het niet helemaal meer op een rijtje hebben haha.
Foto Mihari: Beugense Vrouwtje 3E060 op het nest in Gennep. Uitvergroot redelijk goed leesbaar

Even voorstellen

Ja, wij hebben ons al voorgesteld, maar die ooievaars nog niet. Hoe zit het nou precies Leo, dat is wat ik wel vaker te horen krijg. Dus ga ik ze allemaal even aan jullie voorstellen oké. Het Gennepse koppel, wat al enkele jaren broed op dat prachtige oude Stadhuis in Hartje Gennep, is na het broedseizoen van 2019 weg getrokken. Het koppel wat in nabij gelegen dorpje Beugen, op ong. 5 km van Gennep  (waar ik met veel plezier woon) is deze winter wel hier gebleven. Dan hebben we nog een koppel beiden niet geringd, die in Ven-zelderheide broeden ook ong. 5 km van Gennep, maar dan de andere kant op richting Duitsland. En nog een jong stelletje, die een beetje met de kalverliefde bezig zijn. Die twee die dus nog maar net weten hoe het allemaal werkt zeg maar ;-) en die in Ottersum al een nestpoging gedaan hebben vorig jaar, maar daarom mislukt is.

Ringen, ja ringen aflezen, zéér belangrijk !!

Nou ik heb deze setjes ooievaars aan jullie voorgesteld, maar ja dan weet je nog niks dus, want wie is nou wie. Jan-Willem heeft al een clipje “Wat vooraf ging” hierover gemaakt, maar het  zit net iets anders in elkaar. Ja dat is Jan-Willem niet te verwijten hoor, want het is bijna niet bij te houden als je er niet dagelijks mee bezig bent. En Jan-Willem doet toch zo geweldig goed zijn best, echt waar. We appen of bellen ook regelmatig met elkaar om gegevens uit te wisselen over wie is nou wie. Tsja en dan is ringen aflezen zéér belangrijk, want dan weet je tenminste waar je het over hebt, nee dat moet ik anders formuleren:  Over  “wie je het hebt” !!

Gennepse PA ringnummer 7539

Vroeger hadden we aluminium ringen, Lipringen genaamd. Aan de ring zit een lip aan (vandaar de naam) die je over elkaar moest buigen en dan dichtknijpen. Het nummer staat er driemaal wat versprongen op, zodat je deze bijna altijd af kan lezen, hier kom ik volgende keer nog op terug. Onze Gennepse Pa heeft nog zo’n oude lipring aan met nummer 7539 erop en Pa is geboren in 2006 in de buurt van Gorssel. Pa viert dus begin juni elk jaar zijn verjaardag in Gennep, samen met Ma op het nest. Ma is niet geringd, dus daar weten we niet veel over, als dat we aan het gedrag vaak wel wat kunnen zien.

Vrouwtje 3E060

Tsja het klinkt wel wat minderwaardig of nie,  “7539, 3E060” alsof het allemaal nummers zijn haha. Maar als je het goed bekijkt zijn wij ook maar een nummer hoor, mijn BSN nummer is 078……. Oh nee beter maar niet voluit hier ;-). Maar effe verder 3E060 is het vrouwtje uit Beugen die samen met een ongeringde Man dus in Beugen huist. Ze hebben al meerdere jaren samen gebroed daar. Maat het Gennepse nest trekt toch wel bij heel veel ooievaars. Het Beugense koppel is er al vaker op bezoek geweest en niet effe op de koffie hoor, nee gas erop en dat nest proberen te veroveren. Maar onze ouwe trouwe Pa van bijna 14 jaar jaagt ze terug richting Beugen hoor, opzouten jullie twee !!

Wie is nou wie Leo ?

Ja ik wijk een beetje af geloof ik, dus even terug naar wat vooraf ging, in Februari zat bijna elke dag het Beugense koppel op het nest. Daarna komt er een eenling op het nest, waarschijnlijk Ma uit Gennep. Even later komen er twee ongeringde op het nest en paren ook op het nest in Gennep, waarschijnlijk zijn dit de twee uit Ven-Zelderheide, die een paar dagen later ook op het nest in Ven-Zelderheide verbleven en er nu nog zitten. Dit zijn de vaste bewoners van Ven-Zelderheide dus. Daarop volgend kwam er weer die eenling en bijna zeker Ma uit Gennep en joeg de twee ongeringde dus naar Ven-Zelderheide. Toen kwam onze Pa en ja hij werd Hartelijk ontvangen door Ma. Gezien de ontvangst en hoe ze met elkaar omgingen, moet het (bijna) zeker ons Genneps koppel weer zijn. Inmiddels is er meerdere malen gepaard, maar moet ik nog steeds de ring van Pa aflezen. Maar als ik daar kom is Pa weg en als hij in het weiland foerageerd kan ik de ring weer niet aflezen Grrrrr…….    Wordt vervolgt !!!

Groetjes,  Leo.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs