naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Lepelaar

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Koolmees

Live

Kauw

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Live

Havik

Eerste huiszwaluw gesignaleerd!   *   Ook vierde ei van kauw Dongen gaat verloren...   *   Tweede kuiken bij lepelaar op voorste berknest   *   Opnieuw een tweede ei bij de kauw in Dongen   *   Man steenuil deed een broedpoging
Toon alle blogs & vlogs

Door Leo Daanen
Stork

Wie is nou wie ?

Leo Daanen, STORK | dinsdag 20 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 373x

Bij veelgestelde vragen en in het Clubhuis (de chat) wordt regelmatig de vraag gesteld wie nou wie is.
Foto Leo: Pa met aluminium Lip-ring 7539 Gennep, Winter 30/11/2010

Hoe herken ik man/vrouw of Hoe weet ik wie Pa of Ma is ?

In het Clubhuis, maar ook bij veelgestelde vragen zie ik regelmatig de vraag voorbij komen “wie is nou wie” of hoe herken ik man/vrouw? Ik ga proberen dat hier duidelijk uit te leggen. Pa is geringd met een aluminium Lip-ring ringnr. 7539 aan zijn rechterpoot, boven de “Hak of Hiel”, bij ons zouden we het de knie noemen. Zie bijgaande foto in de sneeuw op 30 november 2010 gemaakt. Het vrouwtje op het nest is niet geringd, dus is zij gemakkelijk te herkennen ten opzichte van Pa. Alleen is ze moeilijk te herkennen als er een vreemde ongeringde andere ooievaar op het nest staat.

Zoek de verschillen

De ring van Pa is ook niet altijd duidelijk te zien en dan is het ook weer wat moeilijker, dus … wie nou wie is. Ik heb een paar foto’s langs elkaar gezet boven in dit blog. Boven de foto staat wie links en wie rechts op het nest staat. Hier zie je telkens duidelijk het verschil in grootte, maar kijk ook eens naar de snavel en kop van Pa. De snavel van pa is grover en langer dan die van Ma. Ook de kop van Pa is nogal wat forser. Ik zou zeggen, probeer het zelf maar eens uit of je ze kunt herkennen met deze informatie.

Ja, het is wel goed opletten bij de ooievaars!

Tsja en dan staat er ineens een ooievaar met aan de rechterpoot een zwarte ring. Huh wa's da nou? En dan zie je ook dat die met de zwarte ring veel kleiner is dan die andere zonder ring.

Tsja kijkers, het is wel goed opletten bij de ooievaars, want dat was een ander stelletje. Zij kwamen even langs en als er dan geen ooievaar op het nest staat, pikken wij dat toch in? Nou mooi niet, zeiden Pa en Ma en ze joegen het stel met spoed van het nest. Dat stelletje waren hoogstwaarschijnlijk de Beugense ooievaars (5 km verderop).

Wil je deze actie graag nog eens terugzien, bekijk dan het leuke filmpje “Op het nest” van Simon.

Groetjes,  Leo.   


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht