Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Floater op bezoek, maar deze V broedt lekker door....

Door Mark Hessels

Wie is die vrouw eigenlijk ?

Mark Hessels | vrijdag 10 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 114x

Ik ga me eens op glad ijs begeven. Ik heb een vermoeden dat de trotse moeder van deze 7 kuikens niet hetzelfde vrouwtje is als dat van vorig jaar. Weet ik het zeker, nee, heb ik bewijs, nee, maar iets in mijn onderbuik zegt dat het zo is.
Wel of niet dezelfde V ? Maar voorlopig toch maar mooi 7 eitjes en allemaal uitgekomen.

Kansloze discussie

V van dit jaar heeft geen ring en dat had V van vorig jaar ook niet. Dus de ring aflezen gaat sowieso niet lukken. Op uiterlijke kenmerken 2 volwassen vrouwtjes uit elkaar houden is soms nog wel mogelijk, maar dan moet je echt goede foto’s bij daglicht hebben en die hebben we van beide ook niet, dus bewijzen dat het een verschillend vrouwtje is kan ik sowieso niet. Dus iedereen die denkt dat het wel zo is kan me links en rechts om de oren slaan (niet allemaal tegelijk alsjeblieft….).

 

Dan maar eens naar de onderbuik

Nou en wat zegt die onderbuik dan allemaal? De term onderbuikgevoel gebruiken we meestal als we het over intuïtie hebben. Dus een gevoel wat er is, maar waarvan we niet precies kunnen beschrijven waar het dan op gebaseerd is. Sommige mensen voelen het ook wel aan hun water, maar ik dwaal een beetje af van het onderwerp, geloof ik.

Er zijn een aantal dingen anders dan vorig jaar, volgens mij. Ik zal eens proberen het te omschrijven, kijken of dat herkenbaar is voor jullie.

 

Nou, ter zake graag

Ja, sorry ik zit een beetje te draaien, merk ik. Misschien omdat ik het gewoon ook niet zeker weet.

V van dit jaar lijkt me een stukje minder assertief. Die van voorgaande jaren wist over het algemeen wel raad met indringers. Ik heb nog steeds die prachtige beelden in mijn hoofd dat M in de kast stond te krijsen terwijl V alle bosuilen en floaters de hooiberg uitsmeet. Dat heb ik deze V nog niet zo zien doen eigenlijk.

Wat verder opvalt is dat M al vrij vroeg overdag buiten de kast is gaan zitten. Met name vorig jaar was hij de kast niet uit te branden. Niet terwijl wij eitjes en kuikens probeerden te tellen, maar ook niet toen de kuikens alsmaar groter werden en steeds meer ruimte gingen innemen. Dat kan natuurlijk ook aan M liggen en het is zelfs niet zeker dat deze M dezelfde is als die van vorig jaar. En misschien zijn ze afgelopen winter wel samen in therapie geweest. Hoe dan ook, de ‘relatie’ tussen M en V lijkt toch wel iets anders te werken dan vorig jaar.

 

Linksdraaiend of rechtsdraaiend ?

Nog zo’n vage aanwijzing. Het nest was in deze broedperiode nogal aan de wandel. In een paar weken tijd verschoof het van links naar rechts, naar voren en naar achteren. Voor mijn gevoel opvallend veel meer beweging dan voorgaande jaren. Een deel van het nest had toen al pootjes, dus misschien dat die zelf hebben meegeholpen, maar de eitjes zijn toch echt door V verplaatst. Voor zover te zien, deed ze dat niet bewust, maar was het het gevolg van het continu eitjes keren. En als je eitjes afwisselend naar links en rechts keert, dan blijven ze ongeveer op dezelfde plek liggen. Maar als je steeds naar dezelfde kant draait, dan schuift het nest langzaam maar zeker door de kast heen. Dit gaat een stuk makkelijker, omdat kerkuilen geen nestkuiltje maken, zoals bijvoorbeeld bos- en steenuilen wel doen. En als het ene vrouwtje dat net anders doet dan het andere dan kun je dus nestjes hebben die bijna niet ronddwalen en nestjes die langzaam door de hele kast heen zwerven.

 

Dus wel of niet dezelfde dame ?

Tja, mag je nou op basis van dit soort vage observaties twijfelen aan de identiteit van V? Misschien heeft ze wel een cursus eitjes keren gedaan afgelopen winter en valt daarmee al weer een stuk van de ‘bewijslast’ af. Ik denk dat we het niet zeker gaan weten. Ik zal bij een volgend bezoek nog eens polsen of M er iets over los wil laten, maar die is de komende weken waarschijnlijk wel te druk om hier even bij te kletsen.

Tot die tijd zullen we de onzekerheid maar gewoon moeten accepteren, tenzij een van de kijkers natuurlijk sluitend bewijs voor of tegen deze theorie heeft gevonden…

Prachtig gezicht zo'n zorgzaam vrouwtje met een bergje spartelende hummeltjes. Nu graag net zo'n bergje muizen ernaast M.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs