Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wie het eerst komt…

Bernice Goffin | vrijdag 19 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 776x

Wie het eerst maalt. Zeker bij kerkuilen, waar er een groot leeftijdsverschil is tussen de kuikens, is dat het geval. Het onderzoek naar ‘onze’ kerkuilkuikens laat zien dat de oudste er flink op los eet, en dat de jongste het momenteel helaas moeilijk heeft.
Het aantal muizen dat in zijn geheel is opgegeten door de kuikens. K1 is de oudste, K2 de middelste en K3 de jongste.

Hele muizen

In de bovenstaande grafiek is te zien hoeveel hele muizen de kuikens hebben gegeten sinds de oudste in staat is om zelf hele muizen te eten. Houd er bij het bekijken van de grafiek rekening mee dat vrouw kerkuil nog tot en met 11 juni regelmatig kleine stukjes vlees aan de jongen voerde, met name aan de jongere kuikens. Pas vanaf 12 juni is de grafiek dus een goede weergave van wat alle kuikens in totaal hebben gegeten.

 

Holle bolle gijsje

Een van de eerste dingen die opvalt is dat K1, het oudste kuiken, véél eet. Héél veel. Een echt holle bolle gijsje. Die zal nog even wat babyvet kwijt moeten raken voor hij/zij kan vliegen! K2 lijkt wat minder vraatzucht te hebben (hoewel hij/zij ook nog regelmatig zal hebben meegegeten tijden het voeren door vrouw), maar groeit goed en is in prima conditie.

 

Zorgenkind

En dan komen we aan bij onze zorgenkindje: K3, de jongste, heeft het helaas moeilijk. Al vanaf het prille begin liep hij veel achter op de anderen en heeft hij moeten vechten voor zijn leven. We zien in de grafiek dat K3 vanaf 13 juni redelijk zelf muizen kan eten. Wat een overwinning was dat! Helaas was de voedselsituatie op 18 juni slecht in verband met slecht weer. Op dat soort momenten legt K3 het toch echt af tegen de grotere kuikens in de strijd om voedsel en hij heeft dan ook geen voedsel kunnen bemachtigen die dag. Vannacht is het na veel moeite gelukt om één muisje weg te werken, maar K3 oogt wat verzwakt na de lange periode zonder voedsel en heeft moeite met eten (zie ook de clip van Ed).

 

Extra zorg?

K3 zal geen extra zorg krijgen van de ouders als hij verzwakt is. De ouders concentreren zich op de oudste en sterkste kuikens, die immers de beste overlevingskans hebben. In situaties met weinig voedsel is het van belang dat de sterkste kuikens sterk blíjven, zodat niet iedereen afzwakt. Als K3 het wil overleven, zal hij zelf moeten blijven strijden.

 

Onze principes

Het is voor velen moeilijk om aan te zien hoe moeilijk K3 het heeft. De suggesties om in te grijpen druppelen binnen in de chat. Waarom kunnen we niet gewoon wat muizen naar binnen gooien? Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste is Vogelbescherming principieel tegen ingrijpen in dit soort natuurlijke situaties: Vogelbescherming pleit voor een veerkrachtige vogelpopulatie die zichzelf in stand kan houden. Het is dan niet goed voor de populatie als alle zwakke dieren het overleven en zich kunnen voortplanten: daar wordt de populatie uiteindelijk in het geheel zwakker van. De kerkuilenpopulatie in Nederland doet het inmiddels best goed en kan zichzelf dus prima in stand houden zonder dat we alle verzwakte kuikens gaan bijvoeren, wat uiteindelijk zou leiden tot een zwakkere populatie.

 

Op zichzelf aangewezen

Daarnaast zou het weinig zin hebben om een keertje wat muizen te geven aan K3. K3 heeft een zeer grote groeiachterstand op de rest en zou veel structurele zorg nodig hebben om dat weer in te halen, wat het nest veel stress zou geven. Dan nog is het de vraag of zijn organen sterk genoeg zijn om het voedseltekort van de afgelopen tijd aan te kunnen. K3 is dus helaas toch echt op zichzelf aangewezen. De komende uren en dagen worden cruciaal voor hem. We kunnen helaas niks anders doen dan afwachten om te kijken of K3 toch nog de kracht naar boven kan halen om te strijden, zoals hij al zo vaak heeft gedaan.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs