Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Wie heeft er nog honger?

Margot de Kam | zondag 24 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 739x

Wij misschien niet bij het zien van dat touwtrekken, maar de twee vrouwtjeskuikens EXO en EXS willen beiden persé het langste stuk van de prooidarm! Mannetje EXR hoeft even niks en EXP wordt gevoerd. Hoe ging het in deze 12e Beleef-de-lenteweek met ze? (door Eleonora’s Valk).

De week na het ringen

De slechtvalkkuikens zijn het allang vergeten, maar dankzij de ringen hebben wij als toeschouwers nu namen waarmee we individueel gedrag en uiterlijk kunnen bekijken en beschrijven, bijvoorbeeld in het onderzoekssheet. In de chat praat het ook een stuk handiger. Wat het uiterlijk van het viertal betreft: poseerden ze direct na het ringen allemaal nog in overwegend wit verenpak, nu zijn de twee mannetjes bijna helemaal bruin in hun juveniele kleed (lees meer hierover in het vorige blog De metamorfose) . Bovenstaande foto is uit het filmpje Oeps!! waarbij een van de kuikens gisteren per ongeluk bijna met haar pootje op het rooster belandde toen ze achterwaarts naar buiten wilde flatsen. 

 

Volgen en fixeren

‘Synchroonkijkers’ noemt een van onze OZ-ers de valkjes: met een beetje geluk zie je er meerdere tegelijk naar buiten kijken en met de kop een prooivogel of een van de ouders volgen. Soms draaien ze hun kop zijwaarts alle kanten op om zo telkens een iets ander beeld te krijgen van datgene dat ze met de blik volgen. Hiermee kunnen ze later afstand tot en snelheid van hun prooien bepalen.

 

Prooi afpakken en zelf eten

In het filmpje Honger van afgelopen donderdag zie je hoe vrouw komt aanvliegen met een geprepareerde duif en de kuikens direct proberen de prooi van haar af te pakken. Dat lukt ze bij hun moeder nu nog niet... een paar dagen eerder lukte het EXO (het grootste vrouwtjeskuiken) al wel toen man met een lijster kwam aanvliegen. Ze pakte het af meteen af en draaide zich om met haar buit onder de nestcam. Ook in Kuikens grijpen de macht zie je dit afpakken. Zelf eten doen ze ook al veel: van ongeveer 15 minuten per dag afgelopen zondag tot ruim anderhalf uur gisteren! Hierbij zien we restprooien van ‘ukkiehoek’ (hoek tegenover de nestcam) tot ‘koelkast’ (hoek onder de nestcam) gesleept worden en van klauw naar snavel gaan. Zie ook het filmpje Wij eten zelf van vanochtend 23 mei.

 

‘Prooi bespringen’, vleugeloefeningen en rondrennen

Het is een leuke tijd voor ons camgluurders: van huppelsprongetjes de kast door, flatsen richting of over brusjes heen tot donsveertjes uit hun verenpak flapperen (zie filmpje Wakker worden en vleugels oefenen), gillen, spelen met restprooitjes en door de kast dansen met een botje ~ dank je EXR (en Kriel voor het noteren ;)  Soms flapperen ze alle 4 tegelijk en is er geen ring meer af te lezen. Al flapperend  en ‘vliegspringend’ (thanks Bolid) kan een restprooitje besprongen worden; multitasken kunnen de kuikens dus ook al... het gaat hard! De kast wordt snel te klein, de verwachting is dat een van de mannetjes als eerste de stap naar het rooster gaat wagen; de kuikens zijn vandaag al een maand oud (31 en 30 dagen) en vrouw slaapt ’s nachts lekker rustig op het rooster.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs