Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Foto van een bosuil op de Veluwe (gemaakt door Renée)

Door Renée

Wie doet wat?

Renée | woensdag 28 februari 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 85x

De meeste mensen maken thuis afspraken over wie de boodschappen doet, wie gaat koken en wie daarna alles netjes opruimt. Wij kunnen, indien nodig, ook de verschillende taken van elkaar overnemen. Gaat dat ook zo makkelijk bij bosuilen?
Screenshot - Man brengt prooi (muis)

Bosuilen hebben een vaste taakverdeling

Nog voor de eileg bezochten M (Man) en V (Vrouw) bosuil deze kast om te checken of dit een geschikte plek is om hun jongen groot te brengen. M moest ondertussen ook bewijzen dat hij een goede jager is en heeft V regelmatig moeten voorzien van een prooi. Niet dat V zelf geen muizen kan vangen, maar haar primaire taak nu is het uitbroeden van de eieren. Terwijl ze dat doet, kan ze niet op jacht en zal hij moeten zorgen voor voldoende eten voor haar. 

Tot nu toe verloopt dat hier prima, V houdt de 3 eitjes warm en M brengt haar ongeveer 2 prooien per nacht. Dat aantal zal nog flink gaan oplopen, wanneer over ongeveer drie weken ook nog kuikens gevoerd moeten worden.

Het vrouwtje maakt per nacht 2 korte uitstapjes van ongeveer 10-15 minuten voor een sanitaire stop en om even de vleugels te strekken. Haar taak is namelijk ook de kast schoon houden. En dat doet ze goed, want we hebben na al die jaren wel geleerd dat een bosuilenkast zelfs na afloop van het broedseizoen nog erg schoon is. 

Hoe lang is dit bosuilenpaar al samen?

Het is niet met zekerheid te zeggen of dit hetzelfde paar is als vorig jaar. De kans is wel groot, want bosuilen zijn best honkvast. Wat we wel zeker weten is dat V een ring om haar rechterpoot heeft en M geen ring draagt.

Wij hopen dat we de ring kunnen aflezen via de beelden of anders tijdens het ringen van de kuikens, want alleen dan weten we of dit een bekende vrouw voor ons is.

Omdat M niet geringd is, komen we ook verder niks te weten over hem. Maar dat maakt eigenlijk niet zoveel uit, als hij zijn taak van prooien aanleveren maar goed uitvoert.

 

Kijk en geniet

Renée

 

Clip - Ontbijtje op bed


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs