Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

What's in the name?

Marieke van den Heuvel | dinsdag 8 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 449x

Als je de naam slechtvalk hoort, klinkt dat niet echt glorieus voor een van de snelste vogelsoorten ter wereld. Is een slechtvalk nu echt een slechterik? Hoe komt hij eigenlijk aan zijn naam? Hier zijn verschillende ideeën over.
Vliegsilhouet website falcoperegrinus.eu

Falco Peregrinus

De Latijnse naam voor slechtvalk is Falco Peregrinus. Vaak vertaald naar trekvalk of zwerfvalk. Falco stamt af van het Latijnse woord falx dat sikkel betekent. In vlucht lijkt het silhouet (schaduwbeeld) van de slechtvalk met zijn lange puntige vleugels namelijk op een sikkel, de vorm van een halve maan.  Het Latijnse Peregrinus betekent echter niet zwerven of trekken maar vreemd of buitenlands. Het is niet helemaal duidelijk waar het trekkend of zwervend vandaan is gekomen. Mogelijk zijn het verbasteringen geweest vanuit verschillende talen. Of wellicht omdat jonge slechtvalken als ze uitvliegen gaan zwerven over de wereld.

“Slechten”

Een andere theorie voor de herkomst van de naam is dat het komt van het Nederlandse werkwoord “slechten”. Slechtvalken duiken met een duizelingwekkende snelheid op hun prooi en slaan deze dan in de lucht. Ze halen hun prooi neer. Het Nederlandse werkwoord slechten betekent iets neer halen. En dit is precies wat de slechtvalk doet.

Gewone valk

Maar het meest waarschijnlijk is dat de naam slechtvalk moet worden uitgelegd als “gewone valk”. De naam komt voor het eerst voor in een handschrift, ‘Jacht-Bedryff’, van rond 1636. Daarin staat “den slechten Valck”. “Den slechten” is hierin niet het werkwoord “slechten” zoals hierboven is uitgelegd. In Middelnederlands betekende slecht ‘gewoon’. Niet omdat de slechtvalk veel voorkwam, maar omdat het de valk was waarmee de valkeniers graag werkten. Voor hen dus hun “gewone valk”. De vogel waarmee zij op jacht gingen. Mogelijk werd de slechtvalk ook zo genoemd om hem te onderscheiden van een andere jachtvogel, de giervalk.

Gelukkig is de slechtvalk dus  geen slechterik!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs