Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

What a man's got to do....

Marieke van den Heuvel | woensdag 16 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 309x

A man’s got to do. Of te wel de slechtvalkmannen hebben belangrijke taken uit te voeren in de aankomende broedperiode. Alhoewel bij beide paren nog geen eerste ei is gelegd, zien we beide slechtvalkmannen fanatiek de vrouwen laten zien hoe goed ze kunnen jagen.
Man brengt prooi

Snelle en wendbare jagers


Omdat de slechtvalkman kleiner en lichter is dan de vrouw, ongeveer een derde, is hij sneller en wendbaarder. Hierdoor is hij in staat om ook kleine prooien als pimpelmezen, koolmezen of spreeuwen te slaan. Dit geldt helemaal voor de slechtvalkman van het RM. Die vliegt tussen alle gebouwen van de stad! De prooitjes zijn voor de vrouw die inmiddels wat verzwakt is doordat haar lijf zich aan het voorbereiden is op de eileg. En straks ook voor de slechtvalkkuikens.

Koene ridders


Zijn slechtvalkmannen ook. Vanaf het rooster van de toren in de Mortel en het Rijksmuseum houden de slechtvalkmannen hun territorium goed in de gaten. Als het nodig is zal hij zijn sublieme vliegkunst gebruiken om indringers te verjagen. Hij is in staat om indringers als mantelmeeuwen, buizerds en zelfs andere slechtvalken uit de lucht te tikken. Alleen volwassen vrouwelijke slechtvalken zal hij overlaten aan zijn vrouw. Slechtvalkvrouwen zijn groter en sterker.

 

Het is nog steeds afwachten wanneer het eerste ei gelegd gaat worden. Geduld is een schone zaak in deze. We zien de vrouwtjes regelmatig bij en in hun nestkast. Vrouw van de Mortel slaapt er ’s nachts al een tijdje. Maar er is ook nog steeds sprake van onrust. We gaan het zien.  De natuur is en blijft onvoorspelbaar!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs