Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Werkzaamheden op de toren en onzichtbare vogelbeschermers

Martin Vink, Vogelwerkgroep Gemert | donderdag 15 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 580x

Vandaag moest een medewerker van Alticom een korte inspectie op het dak uitvoeren. Hoe zit het nu met mogelijke verstoring en de nieuwe natuurwet?

Vogelwerkgroepen en vele vrijwilligers zetten zich in voor de bescherming van vogels en hun leefomgeving. Zij geven voorlichting, doen aan biotoopverbetering, inventarisaties, nestbescherming en plaatsen nestkasten voor diverse en veelal kwetsbare vogelsoorten. In hun beschermingswerk zijn zij vaak afhankelijk van de gastvrijheid van eigenaren van gebouwen en terreinen. Alticom is eigenaar en beheerder van de meeste mediatorens in Nederland en op veel van deze locaties zijn nestkasten voor slechtvalken geplaatst. Zonder hun belangeloze medewerking om nestkasten te mogen plaatsen op hun eigendommen zou het beschermingswerk voor slechtvalken een stuk moeilijker zijn geweest en zijn zij hierin een onmisbare schakel. Broedende beschermde vogels kunnen de bedrijfsvoering soms ernstig belemmeren. Goede voorlichting en afspraken aan de voorkant, zoals het plannen van werkzaamheden buiten de broedtijd, kunnen dan problemen voorkomen. En mochten er onverhoopt onverwachte werkzaamheden nodig zijn die tot verstoring kunnen leiden dan kan overleg met deskundigen van de soort vaak creatieve oplossingen tot gevolg hebben. Vogelwerkgroepen kunnen daarbij van dienst zijn waarmee het draagvlak bij eigenaren blijft bestaan. Goede communicatie en wederzijds begrip zijn hierbij de sleutelwoorden en dragen bij aan ons gemeenschappelijk beschermingswerk.

Zo is in 2014, toen de DAB antenne voor NPO voor 1 mei geplaatst moest worden, na goed overleg met Alticom een noodantenne op de derde ring geplaatst en werd na het broedseizoen de definitieve antenne op het dak geplaatst. Ook in 2015 waren noodzakelijke werkzaamheden nodig aan de antennes van radio 538 en die weer voor 1 mei gerealiseerd moesten zijn. Veel overleg tussen de VWG en Alticom, doen we het voor 1 mei of als het legsel compleet is en voor maximaal 2 uur per dag of als de jongen net zijn uitgekomen? Alle eieren uitgekomen dan het dak op voor maximaal 4 uur, alle technische materialen zijn nog niet geregeld, we doen het niet zegt Alticom tegen de uitvoerende firma en de eigenaar van radio 538, de slechtvalken gaan voor! Inmiddels noodantennes geplaatst op één van de ringen. Ja we hebben alles technisch klaar, nu dan? Nee, de jongen zitten nu net op het rooster. Overleg, wanneer dan wel? Na 1 juli zijn de jonge slechtvalken vliegvlug en is het veilig genoeg om de noodzakelijke werkzaamheden uit te voeren! Oké zegt Alticom dan doen we het na 7 juli!

Wij vinden het bijzonder en waarderen het zeer dat Alticom zo met ons meedenkt met de bescherming van de slechtvalken, niet alleen in De Mortel maar op al haar locaties! Bezoek eens hun website http://www.alticom.nl/


Vogelwerkgroep Gemert

Vogelwerkgroep Gemert is eind 1988 opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. Het werkgebied van de VWG Gemert omvat de voormalige gemeente Gemert, bestaande uit Gemert, Handel, De Mortel en Elsendorp. De VWG heeft o.a. de volgende doelstellingen: - beschermen en inventariseren van de in het werkgebied voorkomende vogels - plaatsen, controleren en schoonhouden van nestkasten, -wanden - weidevogelbescherming - Biotoopverbetering i.s.m. de gemeente - geven van voorlichting aan belangstellenden - organiseren van vogelwandelingen en lezingen - opze Bezoek de website van Vogelwerkgroep Gemert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs