Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Door de haarscherpe beelden een haast schilderachtig beeld.

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Welkom terug bij de Bosuilen!

Bart Franken | zondag 28 februari 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 776x

En ook dit jaar vallen jullie met je neus in de boter, want er is tot nu toe al heel veel gebeurd!

De Bosuil is inmiddels traditiegetrouw de vogel die het spits af mag bijten bij Beleef de Lente. Ook wij als team zijn alweer ver voordat Beleef de Lente live gaat in opperste staat van paraatheid. Bij ons team kun je daarom gerust spreken van ‘Beleef de Winter’. Alweer ruim 4 maanden geleden kregen wij van kasteigenaar Jan de melding dat de uilen weer te horen waren. Ik ben als een echte journalist terug gedoken in onze WhatsApp groep, hierbij een kort overzicht van wat jullie gemist hebben.

Kast klaar voor wederom een nieuw jaar

Het was 26 oktober 2020 toen wij het eerste appje van Jan kregen dat de uilen weer in het bos rondom de kast te horen waren. Jan heeft in oktober de kast schoon gemaakt; de hoornaar had zich namelijk in de kast gevestigd en had er een groot nest in gebouwd. Na een grondige schoonmaakbeurt zag de kast er weer piekfijn uit. Dat moest ook wel, want eind november kwam de technische crew om een gloednieuwe cam te installeren in de kast. En wat voor een! Vlijmscherpe beelden komen nu door! Tevens werd een weerstand geplaatst bij de buitencam om het gevoelige geluid wat te dempen en werden binnen nieuwe ledjes geplaatst voor betere belichting en scherpere beelden. Al met al dus een hele nieuwe installatie om ook dit seizoen weer van de prachtige beelden te kunnen genieten.

 Een spin met ambitie om ook live te gaan voor miljoenen Nederlanders gooide bijna roet in het eten: Jan moest eind december een flink spinnenweb voor de webcam wegpoetsen om binnen nog beeld te hebben! De spin heeft ondertussen een nieuw web gemaakt buiten het beeld van de camera en we hopen dat deze spin zijn ambities heeft laten varen om een nationaal bekende spin te worden.

Uilen zitten niet stil

Gedurende november kregen we af en toe meldingen van waarnemingen, maar op 14 december werd dan echt voor het eerst weer een uil bij de kast waargenomen! Nog voor kerst werden de geluiden bijna iedere nacht/ochtend gehoord en op 24 december waren beide uilen bij de kast. Yes!!

Gedurende de maand januari werd het voor ons steeds spannender. Het mannetje deed zijn best het vrouwtje naar de kast te lokken, regelmatig waren beide vogels roepend te horen. Vanaf 9 januari leek er, door verschoven houtsnippers op de bodem, al activiteit te zijn geweest. Was het een uil in de kast? Op 19 januari was daar het moment, we zagen voor het eerst het vrouwtje ongeveer 15 minuten in de kast!

Gelukkig hebben we de... uhm...

Helaas kunnen we van wat er vooraf ging maar beperkte beelden laten zien. Voordat Beleef de Lente live gaat, worden de beelden niet automatisch opgeslagen en is het afhankelijk van wat wij als team aan screenshots en filmpjes kunnen maken. Onze vaste rots in de branding Emil zet het materiaal wat er is voor jullie op een rij en in de komende blogs gebruiken we de beelden die we hebben. Gelukkig hebben we de uilen nog!

Maar Bart.. vertel nou wat er na 19 januari nog allemaal gebeurde!!

Na 19 januari hield het vrouwtje ons lange tijd in spanning. Gelukkig werden we uiteindelijk verlost door het vrouwtje en jawel hoor: Inmiddels hebben we twee eieren! Dat is het korte verhaal. Hoe dat precies ging, vertel ik in een volgend blog.

 We kunnen nu in ieder geval genieten van een prachtig broedend vrouwtje en we kijken nu al uit naar een wederom prachtig seizoen voor onze Bosuilen.

 

Voor nu wens ik jullie namens het hele team Bosuil veel kijkplezier, veel zonnige dagen en een bijzonder mooie lente toe!

Het mannetje met een prooi in de kast, terwijl hij het vrouwtje roept.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs