Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Slechtvalk op het Rijksmuseum © Theo van Lent

Door Margot de Kam

Welkom Slechtvalken van het Rijksmuseum

Margot de Kam | vrijdag 11 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 755x

Wat een verrassing! Naast het welbekende Beleef de Lente slechtvalkpaar van de Mortel mogen we dit seizoen ook een kijkje in de kast nemen bij de slechtvalken op het Rijksmuseum Amsterdam.
Jonge Slechtvalk Rijksmuseum in juni 2021 foto: © Henk Hazenhoek

Wat zullen we veel beleven dit seizoen met twee slechtvalkparen om te volgen. De slechtvalken van de Mortel op de Brabantse Grotelse Heide en de slechtvalken op het Rijksmuseum Amsterdam.

NB onderaan blog staan updates

 

Man en vrouw slechtvalk A'dam 

Het broedpaar van Amsterdam verblijft sinds 2020 op het Rijksmuseum. Vroege Vogels had in maart 2020 een radiouitzending over hen.

Man Slechtvalk is geboren en geringd in Den Haag in 2018 met de ringletters BVE.

Vrouw Slechtvalk is in 2018 in Brussel geboren en geringd en heeft de ringlettters NS.

Ze zijn dus allebei in hun 5e levensjaar, of kalenderjaar, 5 KJ, zoals we dat bij vogels noemen. Ze hebben in 2021 twee jongen met succes grootgebracht. De ringletters gebruiken wij als 'naam'.

 

 

M en V van de Mortel

De slechtvalken van de Mortel zijn ongeringd, die noemen we M voor man en V voor vrouw. Van hen weten we niet hoe oud en van waar zij komen. M is hier sinds 2015, hij heeft al 6 broedsels grootgebracht waarvan 3 samen met V, die hier sinds 2018 woont. Zij kwamen als volwassen valken en zijn dus minstens in hun 10e (M) en 7e (V) levensjaar. (Slechtvalken zijn in hun 3e levensjaar volwassen).

 

Verschillen

We kunnen dit seizoen mooi vergelijken of er verschil is tussen slechtvalken die in de stad leven of op het platteland. Bijvoorbeeld qua prooiaanvoer. Ook is het interessant om straks de ontwikkeling van de jongen, die hopelijk bij beide nesten komen, te volgen.

 

Waarnemingen plaatsen

Chatters kunnen meedoen met het plaatsen van de zaken die we waarnemen. Zie het kopje Samen Onderzoeken. Ook een eipoll is daar te vinden. Er is voor het onderzoek een apart sheet voor de slechtvalken Rijksmuseum.

 

 

update 13-3-2022 14:30

CN?T is sinds gisterochtend niet meer gezien. NS en BVE hadden baltsgesprek in de kast. 

update 12-3-2022 21:54

De concurrerende vrouw (ws ring CN?T) was vanmorgen nog op het rooster. Vanmiddag was NS er weer. BVE bracht haar een spreeuw in de avond. NS kwam drijfnat aan. Ze zit op de rand van de kast sindsdien.

update 11-3-2022 21:58

NS schraapte kuil in de kast

update 11-3-2022 19:00

Er is onrust bij het Amsterdamse nest. Dat wil zeggen: bedreiging door een concurrerende vrouwelijke slechtvalk. De ring van de concurrent is nog niet goed afgelezen. Bericht van Roely Bos, die ter plekke spot.

 

 

 

 

 

foto : © Roely Bos

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs