Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Welkom op de wereld!

Linda Persoon | woensdag 16 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 314x

Daar zijn ze dan, de eerste mereltjes! Vanochtend zijn de eerste twee kuikens uit hun ei gekropen. Vol spanning wachten we nu op de andere twee. Welkom op de wereld kleintjes!

Het grote moment

Vanochtend was het grote moment daar. Rond 5.20 uur was het eerste kuiken zichtbaar voor de camera. Een uurtje later werd het gelijk al gevoerd door de ouders. Het tweede kuiken liet zich voor het eerst zien rond 11.25 uur. De andere twee jongen zullen hopelijk snel volgen.

Hard werken

Uit het ei komen is hard werken voor de kuikens. Om de eischaal stuk te maken gebruiken de jonge vogeltjes hun eitand, dat is een scherp puntje op de bovensnavel. Allereerst zal een kuiken hiermee de luchtkamer in het ei aanpikken. Hierin bevindt zich zuurstof en zo kunnen de longetjes van het vogeltje gaan werken. Ondertussen wordt ook de dooier die in het ei aanwezig is opgenomen door het lichaam, voor wat broodnodige energie.
Want dan begint het echte werk! Het kuiken zal een klein gaatje maken in de eierschaal en steeds een klein stukje om zijn as draaien, totdat hij uiteindelijk helemaal rondom de schaal heeft aangepikt. Daarna zal het kuiken met de pootjes en schoudertjes zich afzetten tegen de schaal. Zo breekt de schaal uiteindelijk helemaal open en wordt het kuiken geboren. Een hele klus dus en ook heel vermoeiend, daarom duurt het vaak wel een paar uur voordat een kuiken uit zijn ei is.
De eitand is daarna niet meer nodig en verdwijnt meestal binnen een dag na de geboorte weer.

Nog twee te gaan

Als alles goed gaat zullen de andere twee jongen niet al te lang op zich laten wachten. Het kan vandaag nog gebeuren, of ergens in de komende twee dagen. Hou de camera weer goed in de gaten, wie weet ziet u live een ei uitkomen! (En anders geen nood, zoals hier onder te zien is maakt onze clipmaker Emil geweldig mooie clipjes)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs