Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Welkom koolmezen Cam2!

Bernice Sepers | woensdag 20 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 967x

Op maandag 18 maart is een extra nestkast aan de koolmeespagina toegevoegd (Cam2). Deze nestkast hangt ook in Dongen en is eigenlijk bedoeld voor spreeuwen. Dat lijkt de koolmezen niet te deren, want er wordt al flink gebouwd in deze nestkast.

Eigenwijs

We zien al wat mos en takjes liggen en op het moment dat ik dit schrijf, wordt weer wat mos binnengebracht. Wat zijn koolmezen toch ook een heerlijk eigenwijze beestjes. Ik schreef in een eerdere blog dat koolmezen op de gekste plekken broeden, dus een spreeuwenkast is eigenlijk nog niet eens zo’n rare keus.

 

Dubbel plezier

En wat zijn wij blij mee met de tweede nestkast. De vooruitzichten voor de ‘originele’ nestkast (Cam) zijn erg goed, maar je weet natuurlijk nooit zeker of hier ook daadwerkelijk kuikens op gaan groeien. Door twee nestkasten te volgen, spreiden we onze kansen. Met een beetje geluk gaat alles in beide nestkasten volgens plan en kunnen we twee koolmeesgezinnen gaan volgen. Dubbel plezier dus: twee keer nestbouw, twee keer eitjes, twee keer kuikens...

 

Amper nestbouw in het bos

Afgelopen maandag heb ik weer een avondcontrole gedaan in een bos met nestkasten. Anders dan bij Beleef de Lente bleek in de meeste nestkasten geen nestmateriaal te liggen. De datum waarop de nestbouw start is dus onder andere afhankelijk van de omgeving van de nestkast. Waar dit precies aan ligt is moeilijk te zeggen, maar factoren zoals temperatuur of licht(intensiteit of kleur) kunnen hier een rol bij spelen.

 

Hardwerkende vrouw

Onze ‘originele’ koolmezen zitten ook niet stil. Het nest gaat nu echt de hoogte in. Het begon met takjes en mos, maar momenteel wordt ook wat zachter materiaal naar binnen gesleept. Zo zien we paardenhaar en schapenwol voorbijkomen. De eitjes moeten natuurlijk wel op een zachte ondergrond liggen! Soms zien we mevrouw koolmees stoeien met een grote bol mos of een flinke pluk haar. Er valt dus wel eens wat op de grond, maar het meeste eindigt toch netjes op het nest. Steeds als ze wat materiaal heeft neergelegd schuift ze met haar buik over de nestkastbodem om zo een mooie nestkom te creëren. 

 

Kunstwerkje

Het nest is nog niet af, want er moet nog meer zacht materiaal komen en de bodem mag niet meer zichtbaar zijn. Eigenlijk is dat ook niet erg, want het is toch wel heel erg leuk om de creatie van zo’n klein kunstwerkje te volgen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs