Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Welkom kleintjes!

Linda Persoon | zaterdag 11 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 923x

Daar zijn ze dan, onze kleine mereltjes! Afgelopen woensdag en donderdag zijn in ieder geval 4 kuikens uit het ei gekropen. Of er nog een vijfde ei ligt dat nog uit gaat komen is nog even een verrassing.

Eischaal

Je zou denken dat een nieuwbakken moeder wel iets anders aan haar hoofd heeft dan eischalen opruimen maar toch kiepert Moeder Merel ze niet achteloos overboord. Ze neemt ze mee uit het nest en gooit ze een stuk verderop weg. Dit is om te voorkomen dat roofdieren de eischalen onder het nest zien liggen en zo een gevaar vormen voor de jongen.

Groeien in turbostand

De kleine mereltjes zijn nu nog kaal, blind en hulpeloos. Maar dat zal niet lang duren, jonge merels verlaten namelijk al na 13 à 14 dagen het nest. En dan moet je natuurlijk wel een beetje merel zijn. Groeien in turbostand dus. Om daarvoor te zorgen vliegen moeder en vader af en aan met eten. Zoals te zien is op de camera zijn dat nu nog aardig kleine hapjes; kleine (stukjes) worm of rups, kleine vliegjes, maar de komende dagen zullen dit al snel wat grotere brokken worden.

Recyclen

Ondertussen komt er bij de jongen ook wat uit, de ouders houden het nest goed schoon door de poepjes van de jongen te verwijderen en op te eten. Voor moeder en vader heeft dit ook nog een klein voordeel want in de ontlasting zitten nog waardevolle stoffen zoals eiwit en kalk, zo gaat er niks verloren. Voor vrouw merel extra belangrijk want merels hebben vaak een tweede of zelfs derde leg per seizoen, zo kan zij deze stoffen gebruiken bij de, wie weet, volgende ronde eileg.


Maar eerst dit nestjes maar eens groot en gezond krijgen. Hoe snel groeien onze mereltjes? Kijkt u weer mee?

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs