Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Welkom kauw!

Roos Tol | vrijdag 15 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1013x

“Waar werd oprechter trouw dan tussen kauw en kauw ter wereld ooit gevonden”…? Dit lid van de familie der kraaiachtigen, Corvus monedula, is niet alleen een schoonheid om te zien; hij is zoveel meer!

Levenslang trouw aan de partner, in voor- en tegenspoed; hecht en gestructureerd in groepsverband; verbijsterend intelligent.
En net als aan vrijwel alle andere kraaiachtigen, heeft een deel der mensheid een hekel aan ze. Welkom kauw!

Spiegel

De kauw herkent zichzelf in de spiegel. Hij gaat dus niet in gevecht met zichzelf, zoals je bijvoorbeeld koolmeesjes wel eens ziet doen. Sterker nog, ook in het hofmaakseizoen gaat hij niet in gevecht. Hij hangt de stoere jongen uit. Maar gevechten zelfs tot de dood erop volgt, neen, dat kent de kauw niet.

Voedertafel

Op de voedertafel in Dongen is het altijd een gezellige boel als de kauwen even langskomen.
De kauwtjes die we hopelijk in de nestkast gaan volgen, zitten een deurtje verder, maar ook op bekend terrein: de steenuilenlocatie in Winterswijk.

Reputatie

Als dat lukt, zien onze kijkers ook, dat de kauw geen dief en moordenaar is; geen nare hooligan, maar een sociale, slimme, gevoelige vogel die ja, vast eens een nest zal “kraken” (welke helsche taferelen hebben we al bij andere vogelsoorten gezien…)  vast eens een hapje zal eten wat voor een andere vogel “bedoeld” was, en vast eens een scheve schaats zal rijden… want niets me-… kauwelijks is de kauw vreemd 😉.

Ik heb nog nooit kauwenjongen gezien, geen kauwenouders, ik sta helemaal te springen om dit te mogen mee-begluren! Go for it, Corvus monedula!  

RT

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs