Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Welkom bij de slechtvalken seizoen 2024

Margot de Kam | woensdag 6 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 225x

Deze prachtige roofvogels zijn de snelste dieren ter wereld! Zij kunnen in een duikvlucht snelheden tot boven de 385! km per uur halen. En dan moeten ze ook nog sturen en remmen met die vaart. Kun je nagaan hoeveel kracht dit dier bezit.
foto:© Thea van Gogh

Ze jagen voornamelijk op andere vogels, van klein als meesjes en sijsjes tot dikke vette eenden kunnen prooi zijn. Ze vliegen snel en sturen als de besten. Grote roofvogels tot zelfs een zeearend kunnen ze uit balans tikken in hun vlucht, als ze menen dat deze te dicht op het nest komen.

Klik op deze tekst voor een youtube- filmpje over slechtvalken

 

Beleef de Lente

Vogelbescherming Nederland laat ons hier via Beleef de Lente meekijken in en om hun nestkast, het hart van hun territorium. Een slechtvalk die zo’n kast heeft veroverd blijft er meestal het hele jaar in de buurt. De kasten zijn geliefd bij andere slechtvalken, hun eigen soortgenoten zijn ook hun grootste vijand, buiten de mens.

Afgelopen jaren hebben we gezien dat het leggen en bebroeden van eieren en het grootbrengen van kuikens niet altijd vanzelfsprekend is. Afgelopen twee seizoenen was er geen broedsel van de slechtvalken in de Mortel. In Amsterdam legde het vrouwtje vorig seizoen 7 eieren, die allemaal binnen enkele dagen kapot gingen.

De natuur is hard en vol gevaren, ook als je aan de top van de voedselketen staat. 

De slechtvalken zijn echter vol goede moed en hormonen al aan hun nestvoorbereidingen bezig, ze baltsen en paren en verdedigen hun territorium.

We hopen op een vruchtbaar seizoen! Het is machtig mooi te zien hoe ze onderling communiceren en met grote zorg hun jongen grootbrengen.

 

Huidige situatie:

De Mortel

Op de mediatoren in de Mortel, gemeente Gemert, in Brabant, woont vrouw slechtvalk geringd 4NL, sinds juni 2022. Zij is geboren in Borken, Duitsland in 2018. En man slechtvalk geringd BUS, hij heeft de toren vorig jaar veroverd op man M van de Mortel (die hier heer en meester was sinds 2015), BUS komt uit Erp, 2018. Beide slechtvalken zijn in hun 7e kalenderjaar. Beiden hadden voor zover we weten nog geen nakomelingen.

Amsterdam Rijksmuseum

Onder de klok van het Rijks woont vrouw slechtvalk met 1 ring rechts, met een code van het vogeltrekstation, die we niet kunnen lezen. We noemen haar V, of Vrouw. Zij is hier de baas sinds 2023. Man slechtvalk is ongeringd en heeft dit territorium in mei 2023 veroverd op de vorige man, die was geringd BTR. We noemen de nieuwe ongeringde man M of Man. We weten niet welke leeftijd deze slechtvalken hebben. Ze hebben voor zover wij weten beiden nog geen nakomelingen gehad.

Deze beelden komen binnenkort online, als er voldoende aktie is.

 

foto: © Harrie Timmermans, verschil in grootte, links in beeld is een man

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs