Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Welkom bij de Slechtvalken

Margot de Kam | zondag 26 februari 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 269x

Het snelste dier ter wereld! Deze prachtige roofvogel is een spectaculaire vlieger en haalt snelheden van 150 km per uur in achtervolgingsvlucht en kan in een duikvlucht snelheden boven de 380 km per uur halen. En wij mogen getuige zijn van hun lente met hopelijk broedsucces.
foto: Dennie Vercruijsse

Slechtvalken de Mortel….Coming soon!

De beroemdste broedplaats van slechtvalken in Nederland, op de toren van De Mortel, gemeente Gemert, in Brabant, is al sinds heugenis in beeld bij Beleef de Lente. We hebben helaas met opeenvolgend technisch ongemak in de toren te maken. Er wordt hard aan gewerkt door VWGGemert, we verwachten binnenkort beeld.

Zodra dat er is, zullen we in een blog direct informatie geven over het broedpaar daar.

 

Slechtvalken Rijksmuseum

Vorig jaar mochten we voor het eerst een broedpaar op het Rijksmuseum volgen. Er kwam een succesvol broedsel, 1 mannetje en 2 vrouwtjes vlogen uit.

Dit jaar is er een nieuw broedpaar. Slechtvalken zijn trouw aan hun territorium,- de nestkast en 3 km in de omtrek. Er is echter veel concurrentie om de broedplaatsen. We moeten er vanuit gaan dat het vorige paar is verjaagd.

De nieuwe slechtvalken werden ter plekke in januari aangetroffen. Zij lijken al een goede band te hebben, en baltsen in de kast. Maar er is vorige week ook een andere vrouw op het rooster gezien.. Hopelijk was het slechts een nieuwsgierige voorbijganger..

 

Man BTR en vrouw met 1 ring

De nieuwe man is geringd. Zijn ringletters: BTR. Hij is geringd in Leeuwarden in 2020. De letter-ring zit aan zijn rechterpoot. Om zijn linkerpoot zit een smalle ring van het vogeltrekstation.

We noemen de slechtvalken naar hun ringletters. Als ze geen (leesbare) letter-ring dragen noemen we ze Man en Vrouw, of M en V.

De nieuwe vrouw draagt alleen een smalle ring met gegevens van het vogeltrekstation rechts, om haar linkerpoot zit geen letter- of kleurring.

 

Wat gaan we beleven?

We hopen natuurlijk op een succesvol broedseizoen. De slechtvalken baltsen nu. We zien vooral man slechtvalk heel regelmatig naar de kast komen. Hij probeert vrouw slechtvalk daarheen te lokken. Hij heeft al een kuil gemaakt, waar zij straks de eieren in kan leggen. Hij lokt haar door te roepen en met prooitjes. Paren doen ze ook, maar meestal buiten beeld. Slechtvalken leggen 1 broedsel per jaar, tussen eind februari en eind maart. We wachten vol spanning.

Slechtvalken zijn geweldige ouders. Het is prachtig om mee te kunnen kijken hoe hoffelijk ze met hun partner en hoe liefdevol ze met hun nageslacht omgaan.

 

Nadere informatie

Als vanouds maakt Aaltje de filmpjes. Iedereen mag een filmtip indienen met tijd erbij als er iets bijzonders gebeurt.

Marieke en ondergetekende zullen in blogs van alles over de slechtvalken uitleggen. Erik zal weer elke zondag een weeksamenvatting maken.

We wensen iedereen heel veel plezier met het volgen van het slechtvalk seizoen 2023!

Balts op het Rijksmuseum

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs