Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Nijlgans

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Kauw

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Zingende man koolmees - Joris Diehl

Door Lysanne Snijders

Welkom bij de koolmees

Lysanne Snijders, NIOO | dinsdag 7 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1228x

Waarschijnlijk heb je hem op een zonnige winterdag al zo nu en dan (onbewust) gehoord, de koolmees. Heerlijk toch, zo'n vogeltje dat altijd aanwezig is?

Voor mij geeft dat toch altijd weer een geruststellend gevoel, de zang van de koolmees, het belletje van de pimpelmees, het geruzie van de meerkoet en het gegak van een overvliegende grauwe gans. 

Vaak krijgen vogelsoorten pas veel aandacht wanneer ze zeldzaam zijn, en dus 'bijzonder'. Onze algemene soorten worden al snel als vanzelfsprekend beschouwd. Pas wanneer het slecht met ze gaat, komen ze weer in ons gezichtveld.

Heel bijzonder

Daarom is het juist zo mooi dat de koolmees weer aanwezig is bij Beleef de Lente. Want welke algemene vogelsoort kan nu beter laten zien, dat hij toch ook wel heel bijzonder is.

Het mannetje, dat zijn vrouwtje met zonsondergang naar huis brengt. De creativiteit aan gebruikte nestmaterialen: stukjes wollen trui, hondenharen, konijnenvacht. Het aannemen van de 'straaljager' houding om een gevaarlijke eekhoorn op afstand te houden. 

Ik kijk er weer naar uit om onze bijzondere doodgewone koolmees te bewonderen.

 

Foto: Joris Diehl


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht