Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Welkom bij de Bosuil: Stilte na de storm!

Bart Franken | zondag 27 februari 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 689x

De Bosuil… Een prachtige soort die met bijzondere geluiden menig bos ’s nachts opluistert. Alweer het 8e seizoen op rij kunnen we genieten van deze majestueuze vogels. Althans... in tegenstelling tot voorgaande jaren hebben we een bijzondere en onzekere start...
Het vrouwtje in de kast.

Allereerst nogmaals namens ons hele team Bosuil: Van harte welkom bij onze prachtige vogelsoort. Al 7 seizoenen lang hebben we kunnen genieten van het broedseizoen, die als vroege broeder vaak garant stond voor een bruisende start van beleef de lente. Dit jaar is echter alles anders. Ik praat jullie alvast even bij.

Waar zijn de uilen?

Bosuilen blijven jaarrond in hun territorium aanwezig. Maar laten zich na het broedseizoen veel minder zien. Even rust na zo’n drukke periode met uilskuikens. Echter, hoewel Jan (de eigenaar van de kast) ons in november liet weten ze al wel weer te horen, lieten ze zich lange tijd niet bij de kast zien. Pas medio januari kregen we de uilen wat meer in beeld bij en in de kast, maar ook toen liep het nog niet echt storm. Echter, toen begon het ineens “een beetje” te waaien.

Nasleep van drie stormen: De natuur is hard

Drie stormen later maakten wij de balans op. Op een enkele gesneuvelde boom in het bos van Jan na, was er aan het bos en aan de kast niet veel schade. Tot wij 17 februari het verdrietige bericht kregen dat Jan een dode bosuil had gevonden op enkele honderden meters van de kast. Hoewel het lastig te zeggen blijft bij de bosuilen, deed het ons vermoeden dat het de M (man) betrof die wij tot dusver bij de kast hadden gezien. Een behoorlijke schok, want dat zou kunnen betekenen dat er dit jaar geen bosuilkuikens zouden komen. De natuur kan hard zijn. Fingers Crossed. En wat bleek? 18 februari waren in de verte geluiden van een M en een V (vrouw) te horen! Zou het dan een andere uil zijn geweest?

Een ei is geen ei

Op 22 februari kregen we een bijzonder bericht. Ondanks de onzekerheid en de stormen, was er in de nacht dan toch bijzonder nieuws: Er was een ei gelegd. Dat kun je terug zien bij de clipjes.

Echter, verwarring alom, want V begon niet met broeden… En er kwamen geen eieren bij. Het lijkt er nu op, gezien het gedrag van M en van V, dat we toch te maken hebben met tenminste één nieuwe uil. Over het ei en het gedrag later meer.

Onzekere periode

Ondanks dat er dus een ei is, nog geen reden tot vreugde. We moeten de komende tijd het gedrag van de uilen goed blijven monitoren, daaruit kunnen we opmaken of de aanwezige uilen mogelijk nog tot broeden gaan komen dit jaar. En naar wie zitten we nou eigenlijk te kijken? Naar een nieuwe M? Of misschien twee nieuwe uilen? Geringde jongen van de afgelopen jaren? Wie weet, niemand kan het tot nu toe zeker zeggen. Misschien als je heeeeeel goed kijkt en de beelden van vorig jaar bekijkt, zien jullie dan misschien overeenkomsten of verschillen? Dus blijf vooral aan de “buis” gekluisterd, dat doen wij ook.

Ondanks de verschrikkelijke situatie in Oekraïne en de situatie rondom corona, wens ik jullie namens het gehele bosuil-team een bijzonder en inspirerend seizoen ’22 van Beleef de Lente. Dat de natuur ons mag inspireren om goed voor elkaar te zorgen.

 

Bart

Het verlaten ei. Komt V weer terug?

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs