Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Deze hadden we in gedachten ūüėĀ, benieuwd wie er uiteindelijk de ster van de show wordt (foto: Mark Hessels)

Door Mark Hessels

Welkom bij de boerenzwa…. Nee, ho, wacht eens even….

Mark Hessels | donderdag 20 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 281x

Het zal in de natuur ook eens een keer wel gaan zoals je zelf bedacht had. Gekraagde roodstaarten die naast de camera gaan broeden, nijlganzen die in een zeearend nest gaan zitten… het hoort er allemaal (gelukkig) bij. En hier lijkt het volgende voorbeeld alweer plaats te gaan vinden…
Zo'n zwaluwnestje kun je echt iets moois van maken, laat dat maar aan deze drukke bouwer over...

Maar dat is geen boerenzwaluw !

Hé, dat wat ik op de camera zie is helemaal geen boerenzwaluw en dat is wel wat er bovenaan deze website staat, hoe zit dat ?

Het leek ons een leuk idee om dit jaar de boerenzwaluw als één van de verrassingsvogels te laten deelnemen. Mooi nestje van afgelopen jaar uitgezocht, zorgvuldig camera’s geplaatst en getest, website opgebouwd, startfilmpje gemaakt, openingsblog staat klaar, nou kom maar op….

Maar terwijl wij zaten te wachten op de terugkomst van de boerenzwaluw uit Afrika had een andere erfbewoner zijn oog laten vallen op dit mooie plekje. En niet zomaar een bewoner, maar een echte koning; een winterkoninkje zelfs.

 

Paniek achter de schermen

Nou worden vrijwilligers van Beleef de Lente minstens zoveel op flexibiliteit geselecteerd als op vogelkennis en dat bleek maar weer eens een verstandige keuze. Want terwijl de boerenzwaluwen vertraging lijken op te lopen tijdens hun terugreis, laat het winterkoninkje er bepaald geen gras over groeien. Het zwaluwnestje van vorig jaar was een prima basis, maar er moest wel een mooi koepeldakje overheen worden gebouwd en daar is onze ‘koning’ inmiddels erg druk mee bezig.

Die beelden van het bouwen zijn zo mooi dat het zonde is om die niet met jullie allemaal te delen en daarom hebben we besloten om voorlopig maar eens lekker naar het winterkoninkje te gaan kijken. Eén van de kleinste vogeltjes van ons land en een prachtige druktemaker, waarover we de komende tijd nog veel meer gaan vertellen.

 

En de boerenzwaluwen dan ?

Tja, als we een kristallen bol hadden dan zouden we het graag met jullie delen. Er zijn zoveel  mogelijke scenario’s dat we eerst maar eens gaan zien hoe alles zich hier ontwikkelt. Er is nog een kans dat het winterkoninkje voor een nader nest gaat kiezen (daarover later meer) en er is een grote kans dat de boerenzwaluwen, met vertraging, alsnog hier in de stal gaan broeden. Maar gaan de boerenzwaluwen dan het winterkoninkje verjagen en de koepel weer afbreken of kiezen ze een van de vele andere plekje in de stal en beginnen gewoon aan een heel nieuw nest ? En wat gaan we doen als ze allebei hier gaan broeden ? We hebben besloten om het maar gewoon stap voor stap te gaan volgen en keuzes te maken op het moment dat het nodig is. Voorlopig kijken we dus naar deze drukke bouwer van koninklijke afkomst….

 

Waar woont deze koning ?

Op het erf van Natuurhoeve Grenslicht (ja, inderdaad waar ook de kerkuilen van Beleef de Lente wonen) staat een geitenstal die erg in trek is bij o.a. boerenzwaluwen en huismussen en nu dus ook bij winterkoninkjes. De geiten ga je sowieso veel horen en regelmatig ook zien op cam1. Overdag staan ze altijd buiten, behalve als het te hard regent naar hun zin, en ’s nachts staan ze altijd binnen. En van tijd tot tijd loop ik daar natuurlijk ook rond om de boel een beetje in goede banen te leiden, hoewel de geiten daar ook zo hun eigen mening over hebben. De nestbewoner van dit plekje moet dus ook wel tegen die drukte kunnen. Voor de boerenzwaluw is dat geen enkel probleem en voor de winterkoning moeten we gaan ontdekken of hij (en later ook vooral zij) dat ook ziet zitten.

Bij de locatie-informatie onderaan deze website vind je ook een linkje naar een mooi drone-filmpje dat een aantal jaren geleden is gemaakt van deze plek. Dat geeft een goede indruk van de woonomgeving van onze vele erfbewoners, hoewel de huidige geitenstal er op dat moment nog niet stond. De voorganger, vlak naast de hooiberg, heeft een najaarsstorm niet overleefd en is een paar jaar geleden vervangen door een mooie houten nieuwe stal.

 

Team boerenzwaluw/winterkoning

Uiteraard heeft de koning ook een hofhouding nodig, die jullie met regelmaat op de hoogte houdt van wat er allemaal speelt.

Nina is onze clipmaakster en onze mod is gastvrouw/heer in het clubhuis. En we hebben 2 bloggers. Om het nog een beetje verwarrender te maken heet de ene blogger Merel (nee, die vogel gaat dus niet in dit nestje komen) en ik ben Mark en naast blogger ben ik ook eigenaar/beheerder van deze natuurhoeve.

 

Nou stoelriemen vast; laten we maar eens gaan zien wat hier nog allemaal te gebeuren staat.

Veel kijkplezier ! En begin in ieder geval met deze prachtige bouwclip.

Het maakt hen niet zoveel uit wie er boven hun hoofd woont. Of dat andersom net zo is moeten we gaan uitvinden.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenzwaluw Alle Beleef de Lente blogs