Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Welkom bezoekers van Beleef de Lente 2020

Martin Vink, Vogelwerkgroep Gemert | zondag 1 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1102x

Bij het online gaan van Beleef de Lente zijn de valken al enkele weken hun voorbereidingen aan het treffen voor het komende broedseizoen. Het is zelfs niet ongebruikelijk dat ze al in januari met de copulaties beginnen. Een gevaar dat nu op de loer ligt zijn de rondzwervende thuisloze slechtvalken.
Plaatsen nestkast Vwg Gemert

2019 was een zeer geslaagd en succesvol seizoen voor de slechtvalken in De Mortel. Het ongeringde mannetje (VM) en het vrouwtje (V) hebben 3 prachtige jongen grootgebracht, drie vrouwtjes. Weinig tot geen ernstige verstoringen van indringers, goede weersomstandigheden en er waren voldoende prooidieren. Voor het vrouwtje (V) was het haar eerste succesvolle broedsel na een mislukt seizoen in 2018 toen zij het vrouwtje VV (2012) na 7 jaar verjoeg uit haar territorium. Het mannetje VM zit sinds 2015 op en rond de toren van De Mortel.
De valken zijn nu steeds vaker in en rond de nestkast te zien. Een gevaar zijn dus de rondzwervende thuisloze slechtvalken die een geschikte en veilige nestplaats zoeken. Met name een overname door een vrouwtje kan tot de teloorgang van een broedsel leiden. Gelukkig zijn er tot nu toe weinig indringers waargenomen. Maar de toren in De Mortel is een zeer geliefde en aantrekkelijke nestlokatie dus ook 2020 zal een spannend broedseizoen worden met prachtige maar soms ook zeer harde beelden voor de webcams van Beleef de Lente.

Het komende broedseizoen verzorgen vele vrijwilligers achter de schermen voor u de beelden, de chats, clips, weblogs, info en techniek. Namens de vrijwilligers en de vogelwerkgroep Gemert wens ik u allen veel mooie en leerzame momenten bij het bekijken van de webcambeelden van deze prachtige roofvogels.

Vogelwerkgroep Gemert
Team slechtvalk, Martin Vink

De toren

Vogelwerkgroep Gemert

Vogelwerkgroep Gemert is eind 1988 opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. Het werkgebied van de VWG Gemert omvat de voormalige gemeente Gemert, bestaande uit Gemert, Handel, De Mortel en Elsendorp. De VWG heeft o.a. de volgende doelstellingen: - beschermen en inventariseren van de in het werkgebied voorkomende vogels - plaatsen, controleren en schoonhouden van nestkasten, -wanden - weidevogelbescherming - Biotoopverbetering i.s.m. de gemeente - geven van voorlichting aan belangstellenden - organiseren van vogelwandelingen en lezingen - opze Bezoek de website van Vogelwerkgroep Gemert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs