Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Welkom bezoekers van Beleef de Lente

Martin Vink | zondag 27 februari 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 439x

Het voltallige vrijwilligersteam BDL Slechtvalk en de Vogelwerkgroep Gemert heet u van harte welkom bij Beleef de Lente 2022.
Foto: Els vd Donk-Pennings, Schoonmaken lens

Na wat aanpassingen aan de technische ruimte van de nestkast en de vervanging van een binnencamera op 120 mtr hoogte door de vogelwerkgroep Gemert zijn ook de valken al enkele weken hun voorbereidingen aan het treffen voor de start van een nieuw broedseizoen. Voorzichtige prooioverdrachten en steeds vaker bezoekjes aan de nestkast zijn de eerste tekenen om voor nakomelingen te zorgen. Jaarrond kunt u via de webcams en de site van de vogelwerkgroep Gemert deze beroemde valken al volgen. Maar vanaf zondag 27 februari kunt u het wel en wee van de slechtvalken uit De Mortel (gemeente Gemert-Bakel) live volgen via de website van vogelbescherming Nederland.

Op dit moment zijn twee ongeringde exemplaren als potentieel broedpaartje aanwezig, een mannetje die in 2015 het territorium overnam en een vrouwtje die in 2018 haar intrede in De Mortel deed.

Een gevaar dat ieder broedseizoen op de loer ligt wordt gevormd door de rondzwervende thuisloze slechtvalken, zij zullen proberen om de broedlocatie over te nemen. Met name een overname door een vrouwtje kan tot de teloorgang van het broedsel leiden. Dit zagen wij in het broedseizoen 2018 gebeuren toen het nu huidige vrouwtje het toen zittende vrouwtje boven de toren sloeg en op de vierde ring haar werk afmaakte.

De broedlocatie is tot heden ieder jaar bezet geweest door de slechtvalken.

Het eerste succesvolle broedsel in De Mortel was in 2005. De broedlocatie is tot heden ieder jaar bezet geweest door de slechtvalken. In totaal 17 broedsels, 57 eieren (3.35), 50 uitgekomen (2.94), en 47 jongen succesvol uitgevlogen (2.76).

Het voltallige team vrijwilligers BDL 2022 hopen dat het huidige paartje slechtvalken dit jaar voor de vierde achtereenvolgende keer een succesvol broedsel zullen hebben. Wij wensen u allen namens het gehele “team slechtvalk” veel plezier bij het bekijken van de webcambeelden van deze prachtige roofvogels.

Voor meer informatie of als u ons beschermingswerk en het in stand houden van de webcams financieel wilt ondersteunen verwijzen wij u graag naar onze website:

Vogelwerkgroep Gemert Slechtvalk

Team BDL 2022, Aaltje, Margot, Marieke, Erik en Martin
Vogelbescherming Nederland en Vogelwerkgroep Gemert

 
 
 

Paring 25-2-22

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs