naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Lepelaar

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Koolmees

Live

Kauw

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Live

Havik

Eerste huiszwaluw gesignaleerd!   *   Ook vierde ei van kauw Dongen gaat verloren...   *   Tweede kuiken bij lepelaar op voorste berknest   *   Opnieuw een tweede ei bij de kauw in Dongen   *   Man steenuil deed een broedpoging
Toon alle blogs & vlogs

Door Sip Veenstra
It Fryske Gea

Welk ei komt er?

Sip Veenstra, It Fryske Gea | donderdag 22 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 386x

Iedereen is in afwachting van wat er gebeuren gaat, de haviken worden met de dag feller en het schijngedrag van zowel de haviken als de zeearenden wordt steeds meer werkelijkheid: huisje, boompje, eitje. Hoe dit eruit ziet in een overzichtje per dag?

Geduchte tegenstanders

Dinsdag 15.57 uur verschijnt man havik op het nest, nog voordat de zeearend roept. De havik is er maar even en hij lijkt deze keer aan de sterke hand bij het verjagen van zijn ‘vervelende’ buurman. Al is het omgekeerde ook al gezien door vogelspotters. Ze zijn dus aan elkaar gewaagd.

Zeearenden paren

Woensdag verscheen het zeearendpaartje weer met twee-man/vrouw sterk voor de webcam. Ze zaten hier best wel een tijdje en lieten ook zien dat ze serieus zijn, er werd gepaard! Oftewel er is een ei in de maak.

Nest-hoppen

Dan vanochtend.  Ze zijn ze er weer en hun geluid is geregeld te horen. Maar het nest-hoppen kunnen we nog steeds hét onderwerp van de dag noemen. De zeearenden blijven het doen en wij blijven vol spanning kijken.

Als we het broedseizoen van verleden jaar terugrekenen, is de conclusie dat het ei vorig jaar rond 26 maart is gelegd. Er is dus nog hoop! Waar op welk nest blijft de vraag. De zeearenden worden ook nog steeds elke dag op het andere nest gespot.

Verrassings-ei

Al met al we weten nog steeds helemaal niets en blijft het de vraag welk ei er komt. Een haviks-ei, een zeearend-ei of geen ei.


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht