Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ook K6 zit in de startblokken...

Door Bernice Goffin

Wel of niet? Ik weet het niet! 😱

Bernice Goffin | maandag 3 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 171x

Ik lag in een deuk toen ik vrijdagavond op Beleef de Lente inschakelde en een nogal gespannen K5 zag stoeien met het uitvliegen. Na lang wikken en wegen is het later die nacht dan eindelijk gelukt!
Nu de uilen steeds meer op ontdekkingstocht zijn, worden ze soms lastig te vinden! Kan jij de kerkuil vinden? Zoekplaatje!

Het heen en weer

Continue zat K5 in de kastingang, om dan weer naar binnen te springen, een rondje te draaien en weer de ingang in te stappen. Het tafereel begon in de herhaling te vallen totdat de ouders uiteindelijk prooien kwamen brengen en K5 even afleidden.

 

Overspronggedrag

Vanuit de biologie kunnen we een leuke term hangen aan dit gekke gedrag dat bij veel dieren te zien is wanneer ze onzeker zijn en niet goed weten wat ze aanmoeten: overspronggedrag. Huisdiereigenaren kennen het waarschijnlijk wel, ook als je de term niet kent. Als mijn kat een sprong verkeerd inschat en op de grond tuimelt, gaat ze zich soms spontaan wassen. Totaal niet logisch gedrag als je net bent gevallen. Dieren doen dit omdat ze eigenlijk even een beetje ‘uit het veld geslagen’ zijn en niet goed weten wat ze aanmoeten. Ze kunnen dan uit verwarring gedrag vertonen dat helemaal niet past bij de situatie. Zo ook onze K5 die het heen en weer had toen hij eigenlijk aan het proberen was om uit te vliegen.

 

Maar dan toch…

Maar uiteindelijk, na lang wikken en wegen, wint bij K5 dan toch de drang om de vleugels uit te slaan. Later op de nacht maakt hij zijn eerste sprong en inmiddels weet hij ook weer zijn weg terug de kast in. En dan rest er nu alleen nog K6, die elk moment ook zijn of haar eerste sprong kan wagen en misschien alleen maar heeft gewacht tot ik dit blog op zondagavond heb afgetypt.

 

K6

Want ook K6 verdient in dit blog nog zeker een eervolle vermelding. Lang bleef K6 iets achter op de rest en was, samen met K7, de enige die nog niet zelfstandig kon eten. Maar uiteindelijk heeft K6 zich, mede ook dankzij de goede zorgen door de ouders, door deze kritieke periode heen weten te slaan en kijk waar we nu zijn: zes jonge, fitte kerkuilen die klaargestoomd worden voor de buitenwereld. Wat een succes!

 

Maar hoeveel eten is er nou nodig geweest om zes kerkuiltjes groot te brengen? Hoeveel muizen hebben het loodje moeten leggen voor één kerkuilengezin? Volgende week meer over de (voorlopige) eindstand van de prooiaanvoer.

Antwoord op het zoekplaatje: daar is de uil!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs