Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Weerzien?

Pascal Stroeken, STONE | maandag 14 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 461x

Met half juni op de kalender verlaten in veel steenuilengezinnen de kinderen de ouderlijke nestkast. Toch zijn ze nog lang niet toe aan het spreekwoordelijke uitvliegen. Er wacht nog een lange weg naar zelfstandigheid. Zo ook in de gezinnen van dochter en kleindochter.

Voordat ik meer vertel over de gezinnen van dochter en kleindochter uit de BdL-familie, eerst nog even over onze man en vrouw. Na een lange periode van zo’n twee-en-een-halve maand hadden ze zich uiteindelijk losgemaakt van de eieren. Een goed moment dus om de eieren voor onderzoek uit de kast te halen, zoals u live of in het clipje heeft kunnen zien. Als eerder aangekondigd, gaan we begin juli de eieren onderzoeken en hopen we wat meer te weten te komen over de reden dat ze niet zijn uitgekomen. Aan de goede zorg van vrouw én man heeft het in elk geval zeker niet gelegen. Hun toewijding is een compliment waard!

Rustige tijd voor hen, drukke tijd voor anderen

Misschien hebben vrouw en man even raar opgekeken toen ze bij thuiskomst geen eieren meer aantroffen, maar lang zullen ze er niet bij hebben stilgestaan. Ze nemen de situatie voor wat die is en gaan over tot de orde van de dag. In hun geval is dat: een lange, rustige zomer. Zonder zware zorgtaken voor kinderen. Heel anders dan in de vele steenuilengezinnen waar de ouderlijke zorg nog lang niet klaar is. Sterker, voor de meeste steenuilenouders breekt nu met het uitvliegen van de jongen een hectische tijd aan. Zoals in de gezinnen van dochter en kleindochter.

Intussen bij dochter en kleindochter

In dit blog de laatste keer dat ik u bijpraat over de gezinnen van dochter en kleindochter. De kleinkinderen en achterkleinkinderen hebben inmiddels de ‘uitvliegleeftijd’ van 30 dagen bereikt, de leeftijd waarop veel jonge steenuilen zich voor het eerst buiten het nest begeven. Vrijdagavond - de kinderen in beide gezinnen waren toen 33 dagen oud - hadden we onze laatste  bezoeken aan beide nestkasten gepland.

De gezinnen maken het uitstekend! Bij dochter waren alle vier jongen op het moment van ons bezoek nog thuis, maar we sluiten niet uit dat ze al wat uitstapjes hadden gemaakt. Deze kleinkinderen van het webcampaar bleken bij de laatste controle van het consultatiebureau in uitstekende conditie. Ook de Benjamin was weer verder aangesterkt en zat vrijdag nog maar weinig onder zijn streefgewicht. Net als zijn brussen helemaal klaar voor een leven buiten het nest.

Eerste uitstapjes

Ook in het gezin van kleindochter waren alle drie de kinderen vrijdagavond nog in de nestkast. Of beter gezegd: weer in de nestkast. Ten minste twee van hen waren met zekerheid al wel buiten geweest. De erfbewoners hadden halverwege vorige week namelijk gezien dat de jonge steenuilen zich verdrongen voor de invliegopening om naar buiten te gluren. Een dag later werden door het dapperste jong de eerste stapjes buiten de kast gezet, niet veel later gevolgd door nummer twee. Ze hielden zich dus keurig aan het boekje: de eerste uitstapjes vanaf leeftijdsdag 30. Ook deze achterkleinkinderen bleken vrijdag bij de laatste keer in het weegbakje in goede conditie, met gewichten die prima passen bij hun leeftijd.

Weerzien?

Beide gezinnen staat een even spannende als inspannende periode te wachten, waarin de jongen onder wakend oog van hun ouders beginnen aan de nog lange weg naar zelfstandigheid. Natuurlijk hopen we een of meer van deze nakomelingen uit de webcamfamilie in 2022 of later elders in steenuilenland als zelfstandig gevestigde, volwassen steenuil tegen te komen. Wel hebben we hen de goede raad meegegeven om geen relatie aan te gaan met een aantrekkelijke steenuil (m/v) die in dezelfde buurt is opgegroeid. Te grote kans dat het familie is …  

Mochten we in de toekomst ooit een weerzien hebben met een van deze achter- en achter-achterkleinkinderen, dan hoort u dat als eerste. Beloofd!

Weerzien!

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coƶrdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs