Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 9

Erik Petersen | zaterdag 2 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1084x

Net als vorige week een weeksamenvatting over de slechtvalken in De Mortel. Zo ben je weer snel op de hoogte van wat er in de afgelopen week allemaal is gebeurd. Gemaakt door bloggers voor lovers!

Zondag 24 februari 2019 (Cyrion)

Waargenomen: aantal paringen: 3, aantal prooioverdrachten: 3 en aantal eitjes: ff wachten nog. Hèhè, niet alleen M is roestig zo aan het begin van het seizoen, ikzelf moet er ook weer even inkomen hoor. Vanmorgen, het is nu net 12 uur, zijn er alweer 3 paringen waargenomen en 2 prooioverdrachten (verder: po(‘s)). V blijkt een hele goeie verstopvalk te zijn, ze zit vooral daar waar wij haar (net) niet kunnen zien. Onder de dakcam, achter de lichtpaal op het dak, achter de beugels, achter de doos aan de achterkant van het dak. En wij maar gluren of we een veertje van haar kunnen opvangen. De chat oppert dat ze zich gewoon doodschaamt, omdat ze vorig jaar onze VieVie (de vorige V op de toren) naar de eeuwige jachtvelden heeft geholpen. Wie weet, al heb ik zelf het idee dat slechtvalken niet zo doen aan schaamtegevoelens, niet bij het paren en ook niet bij moord en doodslag. We kijken vol verwachting of V al een hangkont heeft, hoe dichter ze bij de eileg komt, hoe boller haar derrière namelijk gaat hangen. Er komt dan ook een blote plek op haar buik, dat is de broedvlek. Een stukje goed doorbloede huid om de eitjes goed warm te houden. En eitjes willen we … en kuuks dit jaar. We willen zien of V een goede moeder is, of dat ze nog heel veel moet leren. Kan M haar dat leren? hij heeft het immers van VieVie geleerd en die weer van Pa. Ondertussen vliegen de schaduwen van de valken over het dak, en wij volgen ze met argusogen. M verschijnt weer met een cadeauprooitje op het rooster, lokwailend (dat Mortelwoordenboek komt wel vol hoor), waar is ze? waar blijft ze? M gaat weg en komt weer terug in de kast om verder te werken aan zijn kuilencatalogus, V heeft het voor het kiezen straks. Hmm, meerdere kuilen, is dit een hint naar een mogelijke Duitse afkomst van de Mortelvalken? Note to M: onder de binnencam was de koelkast, weet je nog! je kuuks horen niet in de koelkast, maar tegen de zijwand. Daar kunnen wij, bevoorrechte gluurders, ze beter zien! M komt nog diverse keren in de kast en op het rooster vanmiddag: meer dan 20 keer om precies te zijn! Gelukkig komt V ook nog een keertje babbelen en snavelen. Even lijkt ze buiten adem te zijn, misschien zijn er indringers weggejaagd.  

Maandag 25 februari 2019. (Hyacint)

Vanmorgen kwam M tussen 7:00 en 8:00 uur al meermalen even op het rooster zitten chuppen. V hoorde men roepen in de verte, wailen, terwijl M het luchtruim af zocht. Met gezwinde spoed vertrok hij om zijn plicht te doen en om 7:24 hoorde men een paring onder de dakcam. Later zag men even een schaduw van een slechtvalk (SV) op de paal op het dak, V lijkt nu dus ook aan "schaduwpaalzitten" te doen, aldus Bolid. Even na 8:00 uur arriveren beide valken bij de kast, waarna M al snel met een mooie afsprong vertrekt. V gaat even in het (gelukkig) juiste kuiltje proefliggen. Rond 10:30 uur zit er weer 10 minuten een SV op de kabels in het zonnetje en dan blijft het een tijdlang stil op deze zonovergoten dag tot we een uurtje later M even in de kast zien en V etend op de WH. De valken zijn dan weer een tijd uit beeld tot onze reporter ter plaatse, Von, een valk in de hoge antenne meldt. Daar blijft ze lang zitten, tot om 13:45 uur Von een plotselinge live paring daar ziet! Pas tegen 16:00 uur volgt weer actie: M zit een prooi te plukken op de 1e ring, vliegt ermee naar de WH, maar als V zich meldt lokt hij haar mee naar de kast, waar de PO volgt. V gaat dit vervolgens lekker opsmikkelen op de WH. Om 16:45 uur komt V roosterzitten en horen we van Von dat M zelf zit te eten op de 1e ring, deze patstelling duurt wel even. Een uurtje later verschijnen beiden bij de kast, M blijft achter en V gaat zitten wailen op de WH. M verzaakt echter zijn plicht, waarna V hem komt opzoeken in de kast: een avondgesprek volgt. Als M zich uit de vleugels maakt, blijft V voor het eerst even in haar kuiltje zitten om dan om 18:48 uur toch ook te vertrekken. Waargenomen: 2x PO en 2x Paring.            

Dinsdag 26 februari 2019 (EP)

Er schiet me vandaag een liedje te binnen van Peter Koelewijn. Weet je wat ik zie als ik de Dakcam zie….allemaal beestjes….zoveel beestjes op de lens. Een groot gedeelte van de dag zien we tientallen kleine beestjes als een horde onscherpe doerakken ons beeld vertroebelen. De verwachting is dat een restantprooi de oorzaak is van deze bizarre camerabeelden. Als ze maar niet flatsen, want er zit geen ruitenwisser op de lens! Wat kunnen we vertellen over vandaag. M komt met de precisie van een Zwitsers uurwerk altijd rond 07.00 uur in de kast en dan begint ook onze kijkbuisdag, want V slaapt (nog) niet in de kast. Iets met vader en wens en gedacht…, maar die komt echt nog wel. De hoorbare paring heeft ook vandaag weer plaatsgevonden en wel in de vroege ochtenduren. Dit was echter de laatste door de kijkers geconstateerde paring. Het moyenne qua paringen lijkt lager dan vorig jaar, maar toen hadden we extra ogen in de vorm van *. * is de link die niet genoemd mag worden… een soort van Voldemortlink. M zorgde er vandaag wel voor dat V niet omkwam van de honger en nam zeker driemaal een prooi mee voor hare veerlijkheid, waaronder één spreeuw. Tevens waren ze vandaag even samen in de kast, waarna M weer bezig ging het verkeerde kuiltje.  Wat een uilskuiken… ehh.. valkkuiken is die toch. De avond valt en weer een lekkere dag zonder vervelende zaken waarbij ons koppel heeft kunnen werken aan rituelen die hopelijk resulteren in een trosje kuuks. Maar wacht, ik vergeet nog iets. Ons VEERTJE is weg. Snifff.. Mijn anker, mijn bewijslast dat de cam niet stilstaat, mijn soepel bewegende vederlichte vriend die altijd frivool zijn rondjes draaide… is niet meer. Waar die is zal altijd de vraag blijven, maar dat ik hem mis, dat is zeker. Veertje was niet een vriend van ons allen, maar ik koester warme herinneringen aan hem. Adios Veertje. Het gaat je goed.

Woensdag 27 februari 2019 (Eleo)

*Thuisbezorgd en afhaalhap** “Chup, chup!” M meldt zich vanmorgen vroeg om 7 uur precies op het rooster. Kijkt alle kanten uit... “waar hangt V toch uit?”. Niks. Dan maar weer een rondje vliegen. Na een minuut weer terug, weer chuppen... geen reactie. Op de vleugels maar weer. Dat herhaalt M nog een paar keer, tot hij rond half 8 eindelijk zijn zin krijgt: een paring met V. Via een van de cams was hij te horen ☺. Iets later meldt hij zich weer in de kast, hij heeft duidelijk grootse plannen. Maar gaat wel het verkeerde kuiltje uitdiepen (vinden wij, de BDL-toeschouwers), even later toch maar naar ‘de juiste kuil’. Een kwartier hierna is er een paring pal onder de dakcam (wat hebben we toch vroege, oplettende waarnemers in de chat, dank jullie wel!). Om 8.40u, de zon schijnt fijn de kast in, roept V vanuit de kast naar M, ze heeft honger! M komt inderdaad iets brengen en geeft haar een klein prooitje dat V met de kop omlaag aanneemt. Ze vliegt ermee weg en gaat het ergens oppeuzelen. De uren hierna is V een keer in de kuil gezien, in de kast, M heel vaak en hij poetst er ook nog zijn veren en nagels bij. Hij straalt het uit: ‘Ik ben helemaal klaar voor dit broedseizoen!’ De hele dag door zijn M en V of M én V voor de cams te zien. Er lijkt onrust te zijn rond half 3, ze wailen en gakken, soms ook buiten beeld. Daarvoor was M met een prooitje en even later weer zonder dat prooitje te zien. Na een prooioverdracht in de kast om half 4 zien we ze beiden nog een paar keer op de dakrand en in/bij de kast. Rond 17.00 uur wordt de avondprooi naar binnen gewerkt en vanaf 18.30u is het blijkbaar ‘valkenbedtijd’. Wanneer komt je eens in de kast slapen, V? Alle waarnemers en Excel-noteerders: Bedankt weer!

Donderdag 28 februari 2019 (Margootje)

Rustige dag, gaat goed met de Mortelvalkjes. M probeert V maar naar die kast en zijn kuilen te lokken. Hij kwam daartoe vandaag maar liefst 25 x naar de kast. Het lukte vandaag 2x met een prooitje om haar even bij de kast te krijgen. Hij werkte 4x aan de kuil. Dé Kuil, de kuil die wij kijkers wenselijk vinden om eitjes in te zien straks. We namen totaal 3 prooi-overdrachten waar en 3 paringen, 1 hoorbare en 2 vol in beeld op de wiphoek. V zat daar lang vanmiddag. Cam werd mooi ingezoomd op haar opdat we haar goed konden bewonderen. M kwam vlak voor schemering de laatste keren, zat prachtig te 'lokwailen' op rooster, V vloog even rond maar kwam niet. She plays hard to get, '' onze'' V. Morgen zien we ze weer.

Vrijdag 1 maart 2019 (Cyrion)

Waargenomen: aantal paringen: 3 aantal po’s: 3 en eitjes: zondag zegt Harmen. De toren is vanmorgen ingepakt in watten, alles is Mortelgrijs. Het kan er boven op die toren zo lekker spooky uitzien, als het goed mistig is, alsof er helemaal geen wereld meer is. Of het nou door dit weer komt, maar V is vanmorgen opmerkelijk lang in de kast te vinden. Zou ze dan toch eindelijk een beetje huiselijker, of nestelijker, worden misschien? Het wordt ook wel tijd hoor, M lijkt vanmorgen ook een beetje genoeg te hebben van het getreuzel van zijn wijf en laat haar op zijn beurt erg lang wachten op haar beurt. Of is het gewoon een gevalletje hoofdpijn? Uiteindelijk wint zijn voortplantingsdrang het, waartoe zijn wij op deez aard, en er volgt een paring. Gelukkig     maar, want zonder paren zeker geen kuuks. Tegen het middaguur wrijven we ons nog eens extra in de ogen, zien we dat goed? Wiebelt daar ineens het veertje van E.P. weer? Een miraculeuze wederopstanding: het veertje bungelt weer vrolijk in de wind. Weliswaar lijkt ie wat ingekort te zijn, maar toch. Wat een opluchting, kunnen we toch weer checken of het beeld nu stil staat of niet, ons baken is terug. Ondertussen trekt de mist op en waait V op het rooster bijna uit haar Pinopak, even later vertrekt ze. Gedurende de middag draait de dakcam weer van de AH naar de WH, maar ondanks dat er vandaag weliswaar veel valk te zien is, is er weinig valkenactie. Laat in de middag is er dan toch even onrust, zouden er indringers zijn, V is in ieder geval behoorlijk boos. Vlak daarna volgt een snelle paring achter de paal, V’s voorkeursplekje: ergens achter. Ze is vandaag zoveel bij de kast, zou ze dan eindelijk blijven slapen? Zien we een hangkont? In ieder geval tijd voor de eipoll! Dan flatst V over de rand, “ah meestal gaat ze daarna er vandoor” klinkt Kriel in de chat en verrek, daar gaat ze. M komt met het avondeten, zit nog even in de kuil en V gaat langzaam op in de duisternis. Tot Mortel …

Zaterdag 2 maart 2019 (EP)

De 1e twee weken van BDL zitten er bijna weer op. Onze gevederde vrienden hebben ons weer vermaakt en de kijkdichtheid neemt toe. Los van een hoorparing, was er ook een breedbeeldparing op de WH aangezien de camera op maximale zoom stond. Ook de innerlijke mens… ehh.. valk kreeg de noodzakelijke aandacht. Vandaag stond kakelverse spreeuw (Zie hiervoor onderstaande foto) op het menu en we hebben een aantal PO gezien waarbij M keurig hare veerlijkheid voorzag van ontbijt en lunch. De laatste dagen zien we steeds meer activiteiten in en rond de kast, echter heeft V nog niet de rust gevonden om tijdens de nachtelijke uren te bivakkeren in de kast. We zien M een tijdlang op het rooster zitten en meesmuilend naar beneden kijken naar de tweebenige vreemd uitgedoste wannabee predator in zijn bananenpak of boerenkiel. Slechtvalken hebben niets met carnaval, dus M laat een precisie flats ontsnappen met de accuratesse van een sniper in de special forces. Na lang wachten komt V eraan gevlogen en zitten ze samen in de kast. Net als M zijn preek van de week wil uitspreken, vliegt V als door een wesp gestoken weg en duikt M er achteraan. De avond valt en M is weer terug op zijn post. De koene gevleugelde ridder wacht tevergeefs op het rooster om V over te halen om de nachtelijke sponde te betreden. De scharlaken kleuren op de DakCam worden donkerder en het is klaar voor vandaag, maar dat is dus niet het geval. Als het infrarood aangaat komt M de kast in en komt even later V op het rooster. Google-translate kan helaas niets met het gesprek, maar dit dat tot nu de langste gesprek is is zeker. M vertrekt na circa 10 minuten en V blijft en blijft en blijft…… niet en gaat weg. Morgen is er weer dag. Carpe Diem!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs