Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 8

Erik Petersen | zondag 24 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1060x

Wederom blogs van en voor alle BDL-volgers. Vanaf nu verschijnt er ieder weekend een weeksamenvatting over de slechtvalken in De Mortel. Zo ben je weer snel op de hoogte van wat er in de afgelopen week allemaal is gebeurd. Veel leesplezier en toedeloe!

Zondag 17 februari 2019:

We moesten er een lange tijd op wachten, maar zondag 17 februari stipt om 08.00 gingen de drie camera’s live. In de aanloop naar de 17e merkte ik dat de spanning toenam, de whatsapp steeds piepte en valkenvriendjes van vorig jaar actiever werden op de diverse social media kanalen. Voor de nieuwelingen onder ons, vorig jaar was een dramatisch jaar waarbij onze “vrouw” kwam te overlijden en we geen kuuks konden verwelkomen in de Mortel. Maar dit jaar gaat het anders worden…. kan niet anders.

De kuuks komen echter niet vanzelf en heeft de slechtvalk geen ooievaar die ze komt brengen. Er zijn vele rituelen die ons koppel voor de camera’s tonen en één daarvan is de prooioverdracht. Onze mannelijke slechtvalk (hierna M) was vandaag vrij stuntelig in de overdracht van zijn prooi aan onze vrouwelijke slechtvalk (hierna V). Nog wat roestig in haar uitvoering, maar V nam de prooi maar al te graag aan. Los van het ritueel van prooi-overdacht is paring vrij essentieel om kuuks te kunnen krijgen. Vandaag mochten we getuigen zijn van een nieuw fenomeen, de schaduwparing. Het zal niet het woord van het jaar worden, maar het woord doet volledig recht aan de constatering. V zat net buiten het beeld van de camera en M kwam aangevlogen. Net buiten het beeld de camera vondt de paring plaats en wij mochten meegenieten middels het zien van de schaduwbeelden op de betontand. De voortekenen zijn positief en met 15 graden is Beleef de Lente niet allen beleven, maar ook genieten en wat hebben we een fijn team. Falco “Paulusma” geeft iedere dag de weerverwachting door, Kuiko onze man ter plaatse doet live verslag van zijn bevindingen en de vrienden in de chat absorberen de eerste dag als een spons. Laat het lente worden.

Maandag 18 februari 2019:

Na een fantastische start van Beleef de Lente gisteren, speuren de sitebezoekers alle drie de cams af op zoek naar M en V. En ja hoor, ze zijn met enige regelmaat te zien en de vaste en nieuwe slechtvalkenvrienden informeren elkaar direct via de chat. Vandaag was er sprake van een hoorbare paring. Het moet niet gekker worden, maar hier is echt ook beeld uhh.. geluidsmateriaal van. V was met enige regelmaat mopperend waar te nemen op het rooster terwijl M weg was en M was al aan het kuilen (ook een ritueel) terwijl V geen acte de présence gaf. Voor de rest een rustige dag, geen belagers te zien, mooi weer en super mooie beelden. Wat willen we nog meer?

Dinsdag 19 februari 2019:

Bestaat er zoiets als “just another day @ the Mortel”? Eigenlijk niet want iedere dag is er wel iets, maar vandaag is het vrij rustig. Laat dit maar een voorbode zijn voor de komende maanden. Door oplettende kijkers is minimaal één paring waargenomen op de wiphoek (hierna de te noemen WH). Voor de nieuwkomers onder ons, dat is de plek die je ziet op camera “Dakcam” en dan bij de beugel op de randhoek. M maakte vandaag ook weer goede sier door prooitjes te brengen voor V, zowel in de kast of op het rooster. V pakt deze dan af en vliegt dan met gierende vleugeltjes weg. M blijft dan altijd ogenschijnlijk verbouwereerd achter, maar dit heeft hij al honderden malen meegemaakt. Aan het begin van de avond vliegt M weg en zien we uiteindelijk de IR-verlichting aangaan. De kast is leeg en V en M bivakkeren vast en zeker in de buurt. Het zal niet lang meer duren voordat hier verandering in gaat komen.

Woensdag 20 februari 2019:

Een zonnige dag en het moment om de dames en heren achter de camera te complimenten. Wat zijn het dit jaar prachtige beelden en volgens mij zijn sommige scherper dan ik me kan herinneren. Met enige regelmaat past de knoppendraaier de stand van de camera aan en zo zagen we aan het einde van de dag M op één poot staan op het randje van de WH. Zonder enige angst en lekker met zijn toet in de zon, wat een prachtig beeld. Pas maar op, straks val(k) je nog! Nogmaals petje af voor de dames en heren achter de cams. Ons koppel is steeds meer aanwezig op de Mortel en de paar-O-meter staat voor vandaag op drie. Twee hebben we live mogen aanschouwen en 1 was er hoorbaar. Wat een heerlijk stel slechtvalkenliefhebbers hebben we hier toch, die 24/7 kijken, luisteren en noteren, maar daar kom ik morgen op terug. Zoals de afgelopen dagen zien wij bij het invallen van de avond ons koppel vertrekken. Mogelijk nog op zoek naar een avondsnack en daarna op zoek naar een slaapplek. Deze is altijd dicht in de buurt, maar nooit in zicht van de camera’s.

Donderdag 21 februari 2019:

Zagen we vandaag de eerste schermutselingen van een rivaal of had V haar dubbelachterwaartse salto (om M te imponeren) verkeerd ingeschat? Velen hebben de beelden (Klik hier) frame voor frame doorgenomen en niemand die het zeker weet. Iedere dag zien we band tussen M en V toenemen. M lokte V naar de kast, staat te chuppen en V wroet met haar snavel in de twee, door M gemaakte, kuiltjes. Ook is M vandaag druk in de weer met de catering en neemt voor V prooitjes die met gezwinde spoed worden geconsumeerd. Zoals ik in het dag verslag van gisteren al aangaf wil ik nog ergens op terugkomen. De slechtvalkliefhebbers houden continue bij welke fratsen ons koppel uithalen. Dit houden ze bij in een soort van Excel-sheet. Deze is te vinden op (Klik hier) Iedereen staat het vrij zijn of haar constateringen van de cams hierin te noteren. Zeker voor liefhebbers die niet altijd kunnen kijken is dit een prachtig naslagwerk. Kijk wel even naar wat de spelregels zijn a.u.b. De teller van het aantal paringen staat voor vandaag op 1, maar aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid hebben ze buiten de camera’s en microfoons het daggemiddelde flink opgekrikt.

Vrijdag 22 februari 2019:

Het lijkt er op dat ons koppel vandaag al vroeg is begonnen met het weekend. M kwam volgens één van onze vaste kijkers te laat aan in de kast. Om 07.27 uur gaf zijne Veerlijkheid het eerste teken van leven door even op het rooster te resideren om daarna weer te vertrekken naar onbekende oorden. We hebben twee paringen mogen zien en een dito aantal prooioverdrachten. So far.. so good. Dan maar even een weetje over slechtvalken. De slechtvalk is de snelst vliegende vogel ter wereld met een snelheid van 349 kilometer per uur. Ik veronderstel dat onze M staat voor Max (Verstappen) en dat hij bij de eerste race pole position pakt in de Mortel race. Ook voor mij is het vrijdagavond en tijd om te genieten en in de chat zie ook ook al weekendvoorbereidende activiteiten. Kijkend naar ons veertje, sluit ik de dag af. Over dat veertje… daar kom ik eerdaags op terug.

Zaterdag 23 februari 2019:

De eerste week van BDL zit er bijna op. De camera’s hebben IR-beeld, onze valkjes resideren na het invallen van de duisternis op een onbekende, maar hopelijk ontspannende plek en het is weer tijd om de dag én ook week door te nemen. Vandaag was eigenlijk een mooie compilatie van de capriolen van ons koppel van de afgelopen dagen. We hebben een flink aantal prooioverdrachten gezien (wat duidt op voorbereidingen voor broedactiviteiten.. yoepie). Het veelvuldig “prikken van een vorkje” leek echter een minder positief effect te hebben op het aantal paringen. De diehards camvolgers hebben er vandaag maar 1 geconstateerd. Het is evenwel mogelijk dat ze buiten het zicht van fantastische drie haarscherpe cams de oudste daad ter wereld verrichten en ik geef ze daarin ook groot gelijk. M was vandaag ook met enige regelmaat bezig om het kraambed op te maken. Dit kraambed is niet meer en niet minder dan een kuiltje in de steentjes en dit prefereren ze buiten takjes, strootjes of veren. M is momenteel bezig met het fabriceren van 2 kuiltjes. Een is prima in het zicht van de binnencamera, maar de ander is maar net in zicht. Is onze doerak in gedachte bezig om de 1e slechtvalk te worden op de Mortel die beticht kan worden van Polygamie of geeft hij V een kans om te kiezen? De tijd zal het ons leren. Alle signalen staan op groen voor een mooi broedjaar en, fingers crossed, we hebben nog geen territoriale aanvallen gezien om de positie van M of V te ondermijnen. De kast is vannacht nog leeg, maar vandaag was goed, de afgelopen week was goed en de komende tijd gaat het ook goed komen. De lente is begonnen en dat er maar geen eind aan mag komen. Hier oogjes dicht en snaveltje toe. Toedeloe!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs