Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 7

Erik Petersen | zondag 16 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 213x

Daar is dan alweer de 7e weeksamenvatting van de slechtvalken bij De Mortel én het Rijksmuseum. Leek het met Pasen nog voortvarend te gaan met 2 eieren in Amsterdam en nog hoop op eileg in De Mortel, nu zijn we weer aardig terug bij af. Maar interessant blijft het, en hoop is er altijd!
Ei nummer 3. Let op de kleurstelling.

Het Rijksmuseum

De langst lopende soap op de Nederlandse televisie is de kortst lopende soap bij het Rijksmuseum. Ik heb het over “Goede tijden Slechte Tijden”. Want dat is wel het motto deze week in Amsterdam. Ik sloot de vorige weeksamenvatting af met de verwachting dat er nog wel wat ging gebeuren bij onze gevleugelde vrienden in 020 en niets is minder waar gebleken. Op 3e Paasdag, weer in de vroege ochtenduren was daar plots ei nummer drie. Wat een mooi vervolg op het Paaseilegweekend van V en we waren weer terug waar we een paar weken geleden waren gebleven. Dan gaat de week verder en gaat het van goede naar slechte tijden, want één ei gaat verloren. Nog niets aan de hand, want we hebben nog steeds 2 eitjes. Van slechte tijden weer naar goede tijden want, tegen alle verwachtingen in, is daar plots ei nummer 3. Weliswaar is dit ei minder gepigmenteerd (mooi woord voor weinig spikkels), maar een ei is een ei en mogelijk komt hier een albino Slechtvalk uit. Wie het weet mocht het zeggen, want ook dit ei ging einde van de week verloren en werd door V, nu helaas door het leven gaande als ervaren kanEIbaal, geconsumeerd.

De Mortel

Vorige week sprak ik over Groundhog Day(s), maar ik kan nu wel stellen dat dit Groundhog Weeks zijn geworden. Alles gaat volgens het boekje “Hoe leg ik een ei”. Prooioverdrachten, paringen, binding met elkaar, binding met de kast, weinig tot geen onrust en stijgende temperaturen. Niets staat een eileg in de weg, maar toch hebben we een kast vol met imaginaire eieren, maar nog niets in het eggie! Niets menselijks is ons vreemd, dus net zoals in het gewone leven discussiëren wij hierover in het chathuis en gaat dit soms op het scherpst van de snede. Is het DDT, is het de Vogelgriep of is het, wat het team achter de schermen denkt, WWHON (Wij Weten Het Ook Niet)? Maar beste lezers, we zullen het aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nooit te weten komen, en we zullen elkaars mening in de chat moeten respecteren. 

Een ding is echter wel zeker. 4NL, van Duitse komaf, heeft het Open Nederlands Kampioenschap Kuilen met overmacht gewonnen. Het maken van kuilen, met name op zandvlaktes nabij zout water, zit onze Oosterburen in de genen en deze eigenschap heeft 4NL meegenomen naar De Mortel. Onderhand is 4NL toch wel een keer uitgekuild?

De kansen op een ei op De Mortel nemen met dag verder af, maar het zijn en blijven fantastische beelden die we zo lang mogelijk koesteren en beste lezer..... het is en blijft De Mortel, dus alles kan gebeuren!

Het verhaal van de steentjes.

Moet er geen zacht materiaal in de kasten komen voortaan of moeten de steentjes niet kleiner, maar vooral ronder zijn? Diverse van dit soort vragen passeren het chathuis. Het maakt een slechtvalk echt niet uit, want ze kiezen vaak een nest uit in rotsformaties tot een hoogte van 200 meter en doen niet aan bodemverzachting, maar leggen de ovaaltjes vol op de (puntige) woeste ondergrond. Bovendien eten ze vaak kleine steentjes, die helpen bij het vermalen en verteren van de prooien in hun maag. Aangezien wij in Nederland geen rotsformaties hebben, bootsen de nestkastbouwers de normale habitat van een slechtvalk na. Dus geen fluffy bodembedekking van ganzendons gecombineerd met gedoseerde aromatherapie van dennenlucht en Ambilight background verlichting voor de sfeer, maar kiezels van normaal formaat. 

Afronding

Een bijzonder week. Langzaam verdwijnt de verwachting op een ei bij De Mortel naar hoop, maar in Amsterdam hebben we nog steeds 2 eieren en lijkt het daar nu stabiel te blijven. Hopelijk volgend week  beter nieuws. We keep you posted!  Carpe Diem, geniet er van en hopen op (verdere) voorspoed. Tot volgende week!

 

4NL aan de voorbereiding voor het Open Nederlands Kampioenschap Kuilen

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs