Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 6

Erik Petersen | zondag 9 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 200x

Daar is dan alweer de 6e weeksamenvatting van de slechtvalken bij De Mortel én... tada.. het Rijksmuseum. Een week op De Mortel die vergelijkbaar is met de film Groundhog Day. Iedere dag een denkbeeldig ei, maar bij het Rijks een verrassing en een 2e leg met 2 Paaseieren. Veel leesplezier

Het Rijksmuseum

Terug van (even) weggeweest, want BTR en V hebben in noodtreinvaart zorg gedragen voor het 1e en 2e ei van de 2e leg. Op Goede Vrijdag en 1e Paasdag in de zeer vroege ochtenduren waren daar pardoes weer 2 eieren. Zo werd Goede Vrijdag ook een goede vrijdag en 1e Paasdag een topdag! Achter de schermen was er sprake van verbazing want V had nog geen nacht geslapen in de kast. Laten we zeggen dat er sprake was en is van Amsterdamse overwinningsdrang en de wens om weer vroeg te scoren. De cams zijn weer aan, en nu maar hopen dat de boel heel blijft onder de vleugels, poten en borst van V en BTR. 

De Mortel; Groundhog Day(s)

Deze week is echt te vergelijken met de film Groundhog Day. Groundhog Day is een Amerikaanse filmkomedie uit 1993 van regisseur Harold Ramis. De film gaat over een chagrijnige weerman (Bill Murray) die met veel tegenzin in een klein plaatsje een reportage moet maken over Groundhog Day en daar vervolgens elke morgen op diezelfde dag opnieuw wakker wordt en hetzelfde beleeft. Ook op De Mortel is dat het geval. Iedere dag is er bijna een ei (onderhand is de kast vol met imaginaire rode ovaaltjes en moet er gestapeld worden), en zijn er momenten dat we het zeker weten en daar komt die...... toch niet. Paren, prooioverdracht, kuilen, steentjes pikken en repeat en repeat door onze Fopvalk 4NL. 

Vorige week was er voor en achter de schermen discussie over de fysieke gesteldheid van 4NL. Alle scenario's kwamen aan de orde en begin deze week dachten velen dat 4NL de kuierlatten had genomen of naar de eeuwige jachtvelden was heengegaan. Maar daar kwam 4NL, tot ieders verbazing, weer kloek de nestkast in en deed vol goede moed weer haar fopdingetjes. Maar je gaat je toch afvragen... is onze mannelijke valk misschien toch BUSneden, kan 4NL niet onbevleugeld ontvangen worden of heeft zij ergens in de loop van de tijd een spiraaltje ingeslikt of is ze stiekem toch aan de pil? Op De Mortel kan alles, maar het is afwachten.

Onderzoek

Deze week zien wij in OZ nieuwe, maar vooral ook jongere bijhoudingshelden en -heldinnen. Supergaaf om te zien dat de animo om ontwikkelingen juist te archiveren voor toekomstig gebruik door SOVON toeneemt. Ervaren OZ'ers nemen die nieuwelingen bij de hand... ehh.. vleugel en geven op een perfecte wijze sturing aan het juist invullen van de datasheets. Als je je noodgedwongen, door bijvoorbeeld werk of huishouden, hebt los moeten maken van het scherm, kun je achteraf altijd teruglezen wat er gedurende jouw afwezigheid heeft plaatsgevonden. Nogmaals een diepe buiging voor jullie allen! Ga zo door!

Het team achter de schermen

Met name voor de nieuwe slechtvalkkijker zal ik even kort aangeven wie wat doet achter de schermen bij deze camera's. Een team van 8 compleet verschillende personages die door de slechtvalken aan elkaar verbonden zijn. Helaas heb ik niet (alle) ringnummers voor jullie, maar daar gaan we.....

De verzorging van de filmpjes is al jaren in handen van Aaltje, onze eigen vrouwelijke Steven Spielberg. Aaltje is een kijkcijferkanon op Youtube. Kijk maar naar dit filmpje over De Mortel. Deze is al een miljoen miljard keer bekeken. De moderatie is in handen van een tweetal personen. Laat ik ze maar mod 6 (hoofdmod) en mod 9 (assistent mod) noemen. Hun achtergrond is totaal onbekend en alleen een korte glimp van de lange regenjas is soms een seconde zichtbaar, waarna ze weer naar de achtergrond verdwijnen. Door het kloeke optreden van de mods blijft de chat netjes, maar we zullen er nooit achter komen of ze een M of V zijn, laat staan dat we de ringnummers kunnen aflezen. Dan zijn er Margot en Marieke die de inhoudelijke blogs schrijven. Hun kennis op het gebied van de slechtvalken is enorm en wekelijks komen ze met actuele onderwerpen die van toepassing zijn op de stand van zaken op De Mortel of bij het Rijksmuseum. Zelf maak ik (Erik of E.P.) op zondag altijd de weeksamenvattingen, waarbij ik altijd probeer de actualiteit met enige humor samen te vatten. Dan hebben we Martin die verantwoordelijk is voor de beelden vanuit De Mortel. Zijn tomeloze inzet en zijn regelmatig terugkerende zoomsessies worden gewaardeerd door menig kijker. En last, but zeker not least, hebben wij een oppervogel in het team en zijn naam is Louis. Louis is eindverantwoordelijk voor de slechtvalk, maar ook voor alle andere vogels op BDL. Een gemêleerd gezelschap met een passie voor de slechtvalk. Met plezier doen wij dit vrijwilligerswerk en we staan ook de komende week weer op scherp.

Afronding

Het nieuws van vandaag is de visverpakking van morgen. Na het plaatsen van dit blog kan er zo maar weer nieuw nieuws zijn. Hopelijk volgend week nog meer en beter nieuws. We keep you posted!  Carpe Diem, geniet er van en hopen op (verdere) voorspoed. Tot volgende week!

De Paaseieren!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs