Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 5

Erik Petersen | zondag 2 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 260x

Daar is dan alweer de 5e weeksamenvatting van de slechtvalken bij. Een bijzondere week mogen we wel zeggen. Een hete (HOT) binnendringer, nog geen eieren en speculaties over de gezondheid van 4NL. Het is altijd wat op De Mortel. Veel leesplezier en tot volgende week.
@Sovon voor de plattegrond en grafiek. @Hot voor de foto.

Wat is er aan de hand?

Een ding is zeker, achter de schermen werken ook mensen. Mensen die uit pure passie voor BDL en in het bijzonder voor de slechtvalk hun activiteiten uitvoeren. 4NL en BUS zullen wel denken, mochten ze de chat kunnen lezen, wat zijn dat voor rare niet vliegende snavelloze tweevoeters die verschillende signalen over ons afgeven? Gelukkig mogen de mensen achter de schermen het ook niet altijd met elkaar eens zijn. We zullen moeten afwachten hoe het zich gaat ontwikkelen, want we spelen geen rol in de Mortel-Soap, maar 4NL is wel de moeder aller fopvalken. Vrijwel dagelijks weten we het zeker.... daar komt het ei, maar dan springt 4NL weer op het rooster en verdampt het imaginaire ei voor ons als ware het lucht. Onderhand kunnen we van de verwachte eieren een omelet maken voor een heel gezin.

Not too HOT to handle

Een slechte eigenschap van slechtvalken is dat ze niet kunnen lezen, en laat staan dat ze landkaarten of grafieken op een juiste waarde kunnen schatten. Zou HOT (ringnummer van de snoeshaan die er deze week even was) dit wel kunnen, dan wist hij dat er steeds meer collega slechtvalken zijn, en dan vooral in het zuiden van het land. Een slimme HOT had beter door kunnen vliegen naar Noord Holland of Friesland. Maar meneertje "Patjepeeër" met zijn 2 jaar dacht even De Mortel te kunnen veroveren. Echter onze BUS heeft (hoe snel kunnen je wennen aan een nieuwe M) middels een korte les "opzouten voor beginners" HOT de kuierlatten laten nemen. HOT was uiteindelijk not too HOT to handle. Gelukkig maar en de rust keerde alras weer terug.

Anders dan andere jaren

Of 4NL ziek is, ziek is geweest of zo fris is als een hoentje... we zullen het waarschijnlijk nooit weten. De noodzakelijke bewegingen, ergo paringen, voor het creëren van eieren vindt nog steeds plaats, maar dan op plekken waar het vroeger niet vaak gebeurde. We zien paringen op het rooster en op de stellage, daar waar er vroeger een wiphoek was. Soms zien we BUS op het rooster en 4NL op de stellage. Handiger is andersom, maar dat geheel terzijde. Ook de overdracht van prooien door BUS aan 4NL gaat anders dan vroeger. 4NL is echt meer van thuisbezorgd.nl in de meest pure vorm. Het liefst neemt zij de prooien aan op het rooster. Ach.... veranderingen zijn er om geaccepteerd te worden.

CAMERAPOSITIES

Dan nog even de cameraposities. Met name voor de nieuwe lezers van de weeksamenvatting of als update voor de vaste lezers. Op BDL staan er altijd twee permanent open (heel soms zie je een plaatje van een hop, dan is er tijdelijk een storing, maar die is altijd in een wip opgelost) . Onze technicus Martin van Vogelwerkgroep Gemert (Link VWG) houdt in de gaten welke camera's het beste kunnen openstaan om ons te laten genieten van de beste beelden. De zes mogelijkheden die er zijn, zijn;

1. Roostercamera (RC): Deze is gericht op het rooster van de nestkast en kan 360 draaien+zoomen.

2. Binnencamera 1 (BC1): Deze zit in de zijwand van de kast. Dit is een PTZ camera en is mega scherp!

3. Binnencamera 2 (BC2): Deze zit in de achterwand van de kast.

4. Dakcamera (4RC). Tijdelijk buiten gebruik.

5. Camera technische ruimte in de toren bij de patchkast en wordt gebruikt bij het ringen van de jonge valken.

6. De ringcamera is defect en niet meer in gebruik.

Dus afhankelijk van de periode waarin onze gevleugelde vrienden zich bevinden staan er wisselende camera's aan. Martin draagt er het gehele seizoen zorg voor dat we de beste camerabeelden en posities hebben en trakteert ons regelmatig op inzoombeelden op bijna Higgs-deeltjes-niveau.

Afronding

Toch nog even over Amsterdam. Achter de schermen houden wij het continue in de gaten en we zien BTR en V nog regelmatig, maar (uiteraard) nog geen ei en ook nog geen V die slaapt in de kast. We keep you posted!  Carpe Diem, geniet er van en hopen op (verdere) voorspoed. Tot volgende week!

BUS op het rooster en 4NL op de stellage

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs