Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 5

Erik Petersen | zondag 14 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 57x

Is het saai te noemen om continue te kijken naar een slechtvalk die zit te broeden op twee eieren? Misschien wel een klein beetje, maar met een beetje geluk zijn er straks 2 kuuks! Veel leesplezier gewenst en duimen voor Amsterdam, want nu moet het lukken. #komopV&M

Het Rijksmuseum:

Allereerst dank aan Maartje voor het waarnemen van de honneurs tijdens mijn vakantie. Tijdens die vakantie vernam ik al het verlies van 2 eitjes, maar aangezien ze niet zijn genummerd, weten we niet welke eieren kapot zijn gegaan. Stel nu voor dat ei nummer 1 en 4 zijn overgebleven en ei nummer 1 een vroege valkenleerling gaat worden en ei nummer 4 een late valkenleerling... Dan zit kuuk 1 straks al op de Valkenbasisschool De Gespreide Vleugel, terwijl kuuk 4 nog moet beginnen aan de eerste stapjes op de Slechtvalkencreche Kuukiedons. Maar dat zal wel goed gaan met M die zeer regelmatig prooien brengt en eerlijk delen, dat doen Slechtvalken sowieso niet!

Over prooien gesproken.... Ik las in OZ (u weet wel de sheet waar trouwe kijkers alles noteren wat de moeite waard is) dat één van de prooien een ijsvogel was. Over ijsvogels gesproken, wat zijn die prachtig als ze volwassen zijn, maar wat zijn ze lelijk als kuuk. U kent vast wel de betekenis van de overtreffende trap. Als voorbeeld; goed, goeier en goeist (krijgt tik op de vingers van de spellingscontroleuze), Zonder gekheid, het voorbeeld moet natuurlijk goed, beter en best zijn, maar bij de ijsvogelkuuk komt er een extra trap bij. Daar is de overtreffende trap van lelijk, lelijker, lelijkst EN ijsvogelkuuk. Ooit waren ze live op BDL, en zagen we een paar kale halfgesmolten ET's uiteindelijk zich ontwikkelen tot prachtige vogels die het in Nederland niet altijd even makkelijk hebben.

De Mortel:

Achter de schermen, maar ook op de locatie zelf, worden de capriolen van BUS en 4NL nauwlettend in de gaten gehouden. Het is zeker de moeite waard om op locatie daar een keer te kijken en te wandelen of je leest de diverse reisverslagen van trouwe bezoekers die hun ervaringen delen op het internet.

Vorig jaar sprak ik over een Groundhog dag. Je weet wel, die film waarbij iedere dag hetzelfde was als de dag er voor! We kunnen nu wel spreken van een Groundhog jaar, want wat vorig jaar gebeurde, zien we nu in herhaling. Ze paren wat af, en wel zoveel dat een gemiddelde gezonde puber daar zelfs niet meer jaloers op zou worden. BUS brengt met de regelmaat van de klok prooitjes voor de Duitse dame en andere slechtvalken hebben de moed op De Mortel als nieuwe thuisbasis al lang en breed (en in dit geval ook hoog) opgegeven. Een conclusie die we voorzichtig mogen trekken is dat als 4NL blijft als Kaiserin des MortelTurms we niet mogen rekenen op een kast vol kuuks, maar de tijd zal het leren!

Afronding:

De 2 overgebleven eieren in Amsterdam lijken vasthoudend, sterk genoeg te zijn en het powerbroeden van V en M gaat super. Zelden worden de eieren meer dan een paar minuten alleen gelaten en ze worden ook met tederheid behandeld. Hopelijk op korte termijn goed nieuws. We wachten het af! Carpe Diem, geniet er van en hopen op verdere voorspoed. Tot volgende week!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs