Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Een triest beeld. Alle eieren weg!

Door Erik Petersen

Weeksamenvatting week 4

Erik Petersen | zondag 26 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 248x

Daar is dan alweer de 4e weeksamenvatting van de slechtvalken bij Het Rijks en De Mortel. Een week waarin wij helaas alle drie de eieren zagen verdwijnen in Amsterdam en ja.... De Mortel? Dat is een verhaal op zich. Veel leesplezier en ook een lijst met de afkortingen! Voor de nieuwe kijkers!
4NL half aan het schuilen.

Het Rijksmuseum

Ik val(k) maar gelijk met de deur is huis...... het was in Amsterdam een vervelende week. Om in wedstrijdtermen te spreken, Amsterdam stond afgelopen zondag voor tegen de club uit Rotterdam Zuid en Amsterdam stond ook voor op De Mortel. In beide gevallen ging Amsterdam met niets naar huis. We waren zooo blij met de drie eieren en de trotse V samen met haar valkenliefde BTR die hun best deden om van drie ovale units iets moois te maken. Maar karma is een b.... ehhh... onvriendelijk mens en we zagen dat één voor één de eieren beschadigd waren en uitEIndelijk werden opgegeten door V. De oorzaak zal altijd onbekend blijven, maar het is en blijft triest. De onvermoeibare OZ-lust van enkele leden uit ons CH (zie afkortingenlijst onderaan dit artikel) komt eerdaags abrupt tot stilstand. Of er een 2e leg gaat komen is de vraag. Niets is onmogelijk, maar V en BTR moeten wel weer helemaal opnieuw beginnen. Tinderen hoeven ze niet meer, maar als er weer eieren komen moeten ze daarvoor de liefdescyclus gaan herstarten. Duimen maar, en achter de schermen worden de ontwikkelingen continu in de gaten gehouden en gaan de camera's weer aan zodra en goed nieuws is. Voor nu.... adios Amsterdamse vrienden, want maandag gaan de cam's uit. We gaan jullie missen, maar het komt goed. Dikke knuf en ook voor knuffeltje!

De Mortel

Voor Mortelsebegrippen was het doordeweeks vrij rustig te noemen. Geen aalscholver die het spoor bijster was of veel andere Morteliaanse wetenswaardigheden. Af en toe zien we een paring op het scherm, horen we een paring (ik blijf dit bijzonder vinden) óf meldt een live verslaggever op de plaats delict een paring in de grote antenne. Zie onderstaand een foto van de toren met de antennes. Een paar keer deze week was er sprake van enige onrust, maar 4NL heeft deze ongenode gasten weggebonjourd als was zij jaren de heerseres op Den Mortel. Het meest spannende was wel een valk met het aalscholversyndroom, want Thea70 meldde op donderdag dat er een valk (naam en rugnummer onbekend) pardoes tegen de betonrand aanvloog.

Eigenlijk zitten we, soms met ruim 700 beeldbuiskijkers, het 1e ei bij 4NL eruit te kijken. Dan gaat ze mooi zitten daar waar het moet gebeuren en fopt ze ons weer, gaat naar het rooster en vliegt weg. 

Het lijkt nog steeds de goede kant op te gaan en dat verdienen we nu ook wel!

De afkortingen

Dan nog even voor de nieuwe valkenbeeldschermkijkendevogelvriendjes. In de chat maakt men met regelmatig gebruik van afko's (afkortingen). Onderstaand de lijst met de meest voorkomende afkortingen. Mis ik er nog een paar? Geef het dan aan in de chat. Ik pas dan subiet de lijst aan!

 1. AG; Achtergrond
 2. BB; Braak Bal
 3. BDL; Beleef de Lente
 4. BTR; Mannelijke slechtvalk Rijks
 5. BU; Bos Uil
 6. BUS; Man De Mortel
 7. CH; Clubhuis
 8. DC; Dak Cam
 9. GA; Goede avond
 10. GCW; Goodbye Cruel World
 11. GMM; Goede middag
 12. GMO; Goede morgen
 13. HH; Huis Houden
 14. IR; Infra Rood
 15. KIV; Kop in veren
 16. KJ: Kalenderjaren
 17. KK; Koelkast
 18. M; Man
 19. NC; Nest Cam
 20. OZ; Onderzoek
 21. PO; Prooi Overdracht
 22. RC; Rooster Cam
 23. RP; Rest Prooi
 24. SU; Steen Uil
 25. UK; Ukkiehoek
 26. V; Vrouw Rijks
 27. VLV; Vliegverkeer
 28. VWG; Vogel Werkgroep Gemert
 29. WH; Wip Hoek
 30. 4NL; Vrouw De Mortel

Afronding:

Was er vorige week sprake van een topweek, kunnen we nu wel stellen dat we in mineur zijn. Maar schouders recht en hoofd omhoog en genieten wat er is, en mogelijk nog komt.  Carpe Diem, geniet er van en hopen op (verdere) voorspoed. Tot volgende week!

 

De Morteltoren. Met dank aan www.freebirds.com

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs