Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting Week 4

Maartje Eijlander | zondag 7 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 79x

Het is weer een aparte week geweest als we zo naar de Mortel en het Rijksmuseum kijken, met wat tegenvallers maar gelukkig ook met prachtige dagelijkse momenten, en hoop voor de twee overgebleven eitjes van het Rijksmuseum.
Het Rijksmuseum: V met kapot ei nr 2, donderdag 4 April 2024

We zagen de slechtvalken rondom hun torens vliegen, op de roosters landen met prooien om deze vervolgens door te geven of zelf op te peuzelen, met elkaar kletsen, af en toe een indringer wegjagen, baltsen, en broeden. Aan de ene kant vliegt de tijd, aan de andere kant voelt het soms ook alsof elke seconde geteld kan worden.

HET RIJKSMUSEUM

Zeker bij het Rijksmuseum kan dit soms zo voelen, met de overgebleven eitjes die door zowel V als M met veel zorg worden bebroed. Vorige week zagen we één van de vier eitjes gedeukt en vervolgens opgegeten worden (waarom ze weer opgegeten worden lees je hier), en deze week ging een tweede ei kapot, wat betekent dat we nu nog twee eieren over hebben. Wij voelen de spanning – zal het met de laatste 2 eitjes wél goed gaan, zullen we kleine slechtvalk-kuikens zien dit jaar?

Het is onmogelijk om te zeggen wat slechtvalken voelen, we kunnen het ze niet vragen, maar we zien ze wel met enorm veel zorg en moeite bezig. Om de zoveel tijd worden de eitjes zorgvuldig door de dan broedende ouder geïnspecteerd en weer in een perfecte positie gekanteld worden. V is erg gefocust op de eitjes, en hoewel M ook duidelijk gewillig is om zijn bijdrage te leveren aan het broeden, zien we haar vaak vastbesloten op de eitjes blijven zitten terwijl M geduldig blijft wachten op zijn beurt. En zo zullen wij ook geduld moeten hebben. Het duurt nog ruim 2 weken tot de twee overgebleven eieren uitkomen. De tijd zal het leren.  

DE MORTEL

Net als de voorgaande weken zagen we dat het stel op de Mortel zich vol in het baltsen bevindt: er wordt veel gechupt en gekletst, BUS komt met de lekkerste hapjes aanzetten voor 4NL, en er wordt volop gepaard. Ook blijven BUS en 4NL kuiltjes maken in de nestkast. Al ziet het er uit alsof het stel er helemaal klaar voor is om samen kuuks groot te brengen, lijkt het toch wederom bij baltsen te blijven. En dus hebben we de camera’s bij de Mortel eind deze week uit moeten zetten. Toch zou ik willen zeggen dat het niet volledig een tevergeefs wachten op eieren is geweest: want om het prachtige stel van zo dichtbij mee te mogen maken is en blijft een bijzonder mooi iets, met of zonder eieren!

Fijne Zondag

En zo blijven onze collectieve ogen rusten op het Rijksmuseum, terwijl ons team achter de schermen de Mortel in de gaten blijft houden. Ik wens jullie allemaal nog een fijne zondag!

 

De Mortel: Prooioverdracht, vrijdag 5 April 2024

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs