Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 8

Erik Petersen | zondag 23 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 189x

Daar is dan alweer de 8e weeksamenvatting van de slechtvalken bij De Mortel én het Rijksmuseum. In Amsterdam waren ze aan het powerbroeden, maar weer een ei weg en op De Mortel.... ja... daar gaat het zoals alle voorgaande weken. Veel leesplezier! PS: ook een verzoek aan de kijker!
Een slechtvalk teveel!

Het Rijksmuseum tot het weekend!

Was vorige week nog een knotsgekke week met een ei er bij en een ei er af, zijn we nu in volledige rust teruggekeerd en is het broeden op het overgebleven ovale duo echt van start gegaan. Diverse pixelinzoomkijkers meenden hier en daar nog een deuk of barstje te zien, maar niets bleek minder waar. V, en soms ook BTR, zijn aan het powerbroeden geslagen en nu breekt er een periode aan van saaie, maar oh zo belangrijke weken. Van eiwit- en eigeelcombinatie naar het kuuk-uit-het-ei-moment, of anders gezegd; van struif naar de grootste vijand van de duif, neemt ongeveer 29-32 dagen in beslag. Ergens medio mei verwachten we de nieuwe Amsterdamse mini predatoren te verwelkomen, en in de tussentijd moeten ze maar niet te hard gaan schuddelen en niet al te lomp wegvliegen, waarbij een ei als startbaanafzetobject gebruikt gaat worden. De werkweek kwam tot een einde en een vreemde slechtvalk kwam even kort op visite. En toen werd het weekend en dat start, zoals in de regel te doen gebruikelijk, op zaterdag.....

Het Rijksmuseum in het weekend!

Deze week een tweeluik over Amsterdam, want leek alles doordeweeks goed te gaan, ging het zaterdag toch helaas weer mis. Op vrijdagavond hoorden we al een krakje, en op zaterdag werd het op een na laatste ei door V geconsumeerd. Zo kan uw weeksamenvatter zijn humor ook niet kwijt! Wat een ellende!  Tijdens de laatste aanrakingen van het toetsenbord om deze samenvatting af te ronden was Re(I)mi er nog. Fingers crossed en afwachten maar. Het kan toch niet zo zijn dat wij kuukloos blijven dit jaar?

De Mortel

Op zondag, natuurlijk net ná het plaatsen van de weeksamenvatting, was er even actie in de tent. Een vreemde M dacht even de felbegeerde broedplaats in het zuiden van het land te kunnen opEIsen, maar BUS had weinig moeite deze ongenode gast huiswaarts te laten keren. En dan staakt de schrijfhand met daarin de ganzenveer die zojuist gedoopt is in de inktpot. De inkt droogt op en uw weeksamenvatter krijgt spontaan een Mortelwriterblock, want dat was alle actie deze week op De Mortel. Heeft er dan echt niets plaatsgevonden vraagt u zich af? Jazeker wel, maar het is Groundhog day Maximalus. Prooiverdrachten... vinkje. Paringen.... vinkje. Kuilen.... vinkje 3.0. Rust in de tent (los van zondag)... vinkje. Goede weersverwachtingen.... vinkje. Zoveel vinkjes, niet zijnde prooien, maar eigenlijk geen tijd meer. Hoop gaat over in berusting en berusting gaat langzaam over in nieuwe hoop voor volgend jaar. Laten we nog genieten van de beelden.

Verzoek aan u!

Er breekt hopelijk een rustige tijd aan de komende 2-3 weken. Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om een oude traditie weer in het leven te roepen en in ere te herstellen. De trouwe lezer zal het al weten... ik wil "Het Interview" weer op gaan pakken. Dit klinkt spannender dan het is hoor! Deze grijze postduif (laat BUS het maar niet horen, anders ben ik de Sjaak) komt echt niet bij je langs hoor. Wil je graag meedoen en heb je tijd om 10 vragen te beantwoorden per email? Rapporteer mij dan in de chat vandaag (zondag) of morgen. Dat doe je door het uitroeptekens aan te klikken. Kies de optie "anders" en geef aan dat je mee wilt doen in het tekstvlak. Nadat je mij hebt gerapporteerd kan er achter de schermen gekeken worden en zien wij jouw mailadres. Ik neem dan contact met je op via de mail. Het kost je denk 10-15 minuten en ik ben met name op zoek naar de stille kijker. Een voorbeeld van een (dubbel) interview zie je hier! Ik ben heel benieuwd naar jouw antwoord op de vragen. Doe je mee? Alvast mijn dank! Uiteraard krijg je de definitieve tekst te lezen voordat deze zal worden geplaatst.

Afronding

Wederom een bijzondere week. Van een heksenketel van emoties naar een uiterst rustige week in Amsterdam, naar weer een heksenketel en De Mortel.... daar is een imaginair eieroverschot, maar die komen enkel in onze dromen uit. Maar beide cams zijn én blijven interessant om naar te kijken en geven ons inzicht in het slechtvalkenleven. Carpe Diem, geniet er van en hopen op (verdere) voorspoed. Tot volgende week!

Met dank aan ferdie l.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs