Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 21

Margot de Kam | zondag 5 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 290x

Wat zijn de kuikens veranderd! Een overzicht van 29 mei tot en met 4 juni.
foto: © Henk Hazenhoek : Man BVE waakt op het rooster 30 mei 2022

Nieuwe veren

De dikke witte donskuikens hebben in een week bijna een complete verenjas gekregen. Het is nog niet helemaal af, maar ze zijn bijna bruin.

Mannetjes slechtvalkkuikens zijn sneller uitgegroeid en ontwikkeld. En dat zien we goed aan het kuiken HCO. Hij is met alles sneller dan zijn zussen HCL en HCS. De dames moeten ook zeker een derde groter groeien dan hij.

Dat zien we ook bij het eten. HCO is sneller voldaan en kon ook als eerste zelf peuzelen aan een prooirest. Zijn zussen deden hem al snel na.

 

Leren door kijken en nadoen

Ze leren alles door goed te kijken hoe hun ouders en/of broers en zussen dat doen. De ouders hebben een behoorlijke opvoedtaak die nog lang niet klaar is.

Zo kregen de kuikens deze week plukles, en daarna een ongeplukte mus en een ongeplukte duif in het nest: proberen maar! 

Ook balanceren op een prooi werd geoefend, waarbij de grip met de klauwen wordt getraind.

 

De kast uit

Ze werden duidelijk naar het rooster gelokt. Eerst door vanaf de drempel te voeren. En dan steeds iets verder. Met 27 dagen zaten allen op de drempel en zo kwamen ze al steeds verder.

En worden ze ook brutaler. Als een ouder zonder prooi komt, pikken de kuikens hen op de borst.

We kunnen wel zien dat de kuikens nog instinctief hoogtevrees hebben. Ze gaan net zover het rooster op, dat ze nog de goot daaronder hebben en niet de diepte. 

 

De goot in

Zaterdag werden ze alweer verder gelokt. Nu naar de goot. Vader BVE had het eerder al getoond, moeder NS deed ook nog eens voor hoe van het rooster naar de goot te komen en terug. En..dat daar ook eten ligt! Het duurde niet lang voor het mannetje HCO dat ook probeerde. Makkie, meteen heen en weer. Zus HCS zou hem gevolgd zijn. Dan moet alleen HCL moet het nog proberen. Dan kunnen ze met zijn drietjes op verkenning. 

Het is veel beter vliegspieren oefenen in de ruimte en de open lucht. Voor de kijkers geen nood, ze zullen terugkomen. Er valt nog veel te oefenen en groeien tot de eerste vlucht.

 

Onderzoekers

Veel dank! We zagen door de waarnemingen dat het aantal voederingen werd afgebouwd van 6 naar 3 of 4 keer per dag. Ze eten nu ook zelf. De duur van de voederingen nam ook af.

Er werden afgelopen week 14 halsbandparkieten, 6 duiven, 5 spreeuwen, 4 gierzwaluwen, 1 huiszwaluw, 1 mus en 2 kleine ongedefinieerde vogeltjes als prooi gebracht.

 

In onderstaand filmpje een overzicht in beeld.

weekoverzicht in beeld


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs