Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Haantje de voorste... nee... kuuk de achterste

Door Erik Petersen

Weeksamenvatting week 20

Erik Petersen | zondag 22 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 283x

En daar is alweer de 9e weeksamenvatting van de slechtvalken bij het Rijksmuseum. De drie witte bolletjes worden onderhand nieuwsgierige nozems en zijn onderweg om juveniel te worden. Weer veel leesplezier gewenst.
Grafische weergave voertijd en aantal voederingen

1 + 1 + 1 = toch 3

De optelling van de kuukstapel in de vorige weeksamenvatting was nog maar één als eindsom, maar deze week zijn ze regelmatig van elkaar gescheiden en gaat het buikliggen regelmatig over in "stoer" rechtop zitten of zelfs lekker aan de wandel in de kast. Vorige week zagen wij per dag een stijging van de duur van de voederingen, maar daar is verandering in opgetreden. Zie bovenstaande grafiek. Hier zien we duidelijk een daling van de voedertijd per dag en de trend is ook dalende. In de grafiek is nu ook opgenomen het aantal voederingen. welke conclusie kunnen we hier uit trekken? Komen de nozems om van de honger? Nee, dat is niet het geval want ze groeien tegen de klippen op. Het antwoord laat zich raden. De aangeboden stukken worden met de dag groter. De mise en place (koksterm welke staat voor het uitvoeren van alle voorbereidende werkzaamheden die met een maaltijd te maken hebben. Denk aan het voorbereiden van de maaltijd, het dekken van de tafels, het klaarzetten van de borden etc.) beperkt zich niet meer tot uiterst minutieus en vooraf geselecteerde ieniemienie hapjes, maar tot hapklare en slikmaardoor brokken met een formaat van wat heb ik jou daar. Het aantal voedingen is deze week redelijk stabiel. Eten wij tweevoeters in de regel 3 maaltijden per dag, verorberen deze vraatzuchten tussen de 7 en 9 maaltijden per dag. Dan mag je ook wel met Speedy Gonzalez-snelheid groeien! 

PS: Donderdag en vrijdag zijn niet opgenomen in de grafiek i.v.m. de Hop!

De week van supersnelle ontwikkeling

Ja, want de ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Ze paraderen met de lieve, maar oh zo lompe poten door de nestkast, maken kolderieke fladderbewegingen die nog geen zuchtje wind veroorzaken en knagen aan een pootje van de halsbandparkiet als ware het een delicatesse van de bovenste plank... rooster. Zelfs tijdens de enorme regenbui, waarbij de Infrarood camera overdag aansloeg en de regen met bakken uit de lucht viel, was ons trio heerlijk aan het eten. Ook aan de uiterlijke verzorging geeft ons drietal extra aandacht want het poetsen is begonnen. Als je dan toch de blitz wilt uithangen, dan kun je er maar beter patent uitzien!

Nu nog ongeringd

Geniet nog maar even van de naamloze kuuks want vanaf morgen is het allemaal anders, want dan krijgen ze hun uniek geletterde ring en gaan we ze vanaf dan proberen bij de ringnaam te noemen. In de chat weten we het geslacht van ze al. Er zijn namelijk 2 vrouwen en 1 man. Hoe weten ze dat eigenlijk? Dat komt doordat mannelijke slechtvalken altijd beduidend kleiner zijn dan de vrouwelijke en de chat is ervan overtuigd dat die kleinere frummel een mannetje is. We gaan het morgenochtend zien.

Afronding:

Wat een topweek en wat blijft het genieten. Het gaat nu steeds sneller, maar we hebben nog even.  Carpe Diem, geniet er van en hopen op verdere voorspoed. Tot volgende week!

 

Ouderwets pootkluiven door kuuk!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs