Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 19

Erik Petersen | zondag 15 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 271x

En daar is alweer de 8e weeksamenvatting van de slechtvalken bij het Rijksmuseum. Een week waarin de 3 kleine pluizenbolletjes langzaam maar gestaag op weg gaan richting doldwaze valkenpubers. Weer veel leesplezier gewenst.
Daar hebben we spotter Henkie!

1 + 1 + 1 =1

Heeft uw blogger last van een calculatorische aandoening en is rekenen bij hem niet één van zijn sterke kanten? Je zou het denken, maar gelukkig gaat rekenen mij goed af. De drie hummeltjes (over frummeltjes later meer) zijn nu nog zo klein dat ze elkaar vaak warm houden als NS of BVE er even niet zijn. Dan kruipen ze zo in, op en onder elkaar dat het net één wit, schattig en krioelend driekoppig Slechtvalkmonster is geworden. Je moet dan echt goed kijken waar K1 en begint en waar K3 eindigt. Bij voederingen zien we een geheel ander formatie en wel 3 op een rij. Ze zitten nu nog zeer correct, netjes op elkaar wachtend naast elkaar. Dat gaat eerdaags zeker veranderen. Dan worden de prooien afgepakt van NS en BVE en gaan ze mantelend (vleugels als een paraplu over de prooi) in de hoek staan om hun prooi te verdedigen en te consumeren. Dit gaat gelukkig nog even duren en nu kunne we nog steeds genieten van jong en onderdanig grut. Gedurende de week zien we wel dat NS steeds meer moeite heeft om in de nacht al het spul er goed onder te krijgen. Hier en daar piept er vaak een halve kuuk uit, maar de nachttemperaturen zijn goed en hun warmtehuishouding is steeds beter aan het worden.

Voedselaanbod

Laten we eens kijken naar het voedselaanbod van deze week. Er zijn meer gierzwaluwen bij Hoevalken (flauwe grap... Hoevelaken) links afgeslagen want meerder malen stond dit nieuwe kijkbuiskanon van BDL op het menu. Even off the record, maar ga daar in de avond echt even kijken. Ze zitten zo schattig samen op het nest en verstrengelen elkaar met hun eigen veren. Te grappig! Ook de Halsbandparkiet verscheen ten tonele. Weliswaar als prooi, maar die had een goede 2e plek deze week. Naast ondefinieerbare frummeltjes (restprooien die vanuit een imaginaire koelkast nog opgesoupeerd worden) was er eindelijk ook nog een Duif. Al met al een zeer gevarieerd en wisselend voedselaanbod en onze Amsterdamse kuuks komen niets te kort. Ieder dag zijn NS en BVE steeds langer bezig om de kropjes van het drietal te voeden. De grafiek onderaan dit blog laat de totale voedertijd per dag zien in de blauwe staafjes en rode trendlijn (die laat zien wat de richting van de beweging is) en laat zien dat er gemiddeld iedere dag langer gevoerd wordt. Dit gaat nog wel even door totdat ze zelf gaan smikkelen zonder hulp van de ouders.

Spotter ter plaatse

Regelmatig gaan liefhebbers op de plaats delict, dit zijnde het Rijksmuseum, poolshoogte nemen om NS en BVE in levende lijve te kunnen zien en te fotograferen. Deze week was HenkieVpk, een liefhebber pur sang; hij heeft gemiddeld 54.234 tabs met slechtvalken open staan) ter plaatse en als hij NS kan fotograferen, dan kunnen wij hem op de gevoelige plaat vastleggen. Bovenstaande foto zie je Henkie rechts onderin. Je bent gesnapt Henkie :-)

Even een kort bericht van De Mortel

Toch nog even een bericht van De Mortel. Even stiekem inside informatie hier delen. Martin heeft via een bypass satelliet met biometrische, radioflux invertgestuurde en omgekeerde laser X4-lenzen... of zo iets want ik weet het niet meer heel zeker, kunnen zien dat er echt geen eieren liggen. Tevens bereikte mij berichten dat V en M nog steeds rond De Morteltoren aanwezig zijn. Goed om te horen.

Afronding:

Dat was het voor deze week en wat een topweek was het. Alles is deze week goed gegaan. Geen verstoringen, voldoende voedsel en een olijk trio in ontwikkeling. Wat willen we nog meer?  Carpe Diem en hopen op verdere voorspoed. Tot volgende week!

Voedertijd per dag in minuten. #doorhappen!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs