Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 3

Erik Petersen | zondag 19 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 164x

Daar is dan alweer de 3e weeksamenvatting van de slechtvalken bij Het Rijksmuseum en De Mortel. Een week waar er veel dingen plaatsvonden. Van geen ei, naar 3 eieren in Amsterdam en een aalscholver met hoogmoedswaanzin in Gemert. Veel leesplezier en op naar volgende week en een ei op De Mortel!
BTR met merel.

Het Rijksmuseum

Eeuwige roem is er voor Vogelvolger. Hij/zij heeft de eipoll op het Rijksmuseum gewonnen. Op woensdag 14 maart 2023 om 19:04 was daar dan het 1e spierwitte ei. Tijdens zonsopkomst zien wij de kleur veranderen van spierwit naar scharlakenrood en een nieuwe fase is begonnen. Maar het feitelijke broeden is nog niet gestart want pas na het een na laatste ei gaat V echt broeden en mag BTR af en toe de honneurs waarnemen. Ruim twee dagen later, als de avond zich al in de afrondingsfase bevindt, is daar plots ei nummer 2. Wat een weelde. Dat er minimaal nog één zal volgen blijkt alras duidelijk, want het ovale Rijksduo is regelmatig alleen. Dit kan geen kwaad hoor! Slechtvalken weten feilloos wanneer het duo de bibbers krijgt. Dan is het zondagmorgen iets voor 02:00 uur en daar is ei nummer 3 met weer een interval(k) van rond de 50 uur. 

Wana attendeerde me op een video die ik vorig jaar in een verslag had gepost. Zeker voor de nieuwe slechtvalkweeksamenvattingslezers (past niet op een regulier Scrabble bord) hier een link naar lange, maar zeer interessante film over de slechtvalken bij Het Rijksmuseum.

Culinair stond BTR letterlijk en figuurlijk zijn mannetje vorige week met een overvloed aan wisselend aanbod, maar deze week is de keuze voor V qua voedselaanbod wat karig. Laten we zeggen dat het de week van de merel is, want BTR komt deze met karrevrachten brenge,n met af en toe wat onidentificeerbare restprooien.

De Mortel

Van BUSje komt zo naar BUSje blijft toch. BUS heeft de plek van M definitef overgenomen en voelt zich al een hele heer op De Mortel, maar hij neemt wel andere gebruiken met zich mee. Was er voorheen de wiphoek (hoek betonrand) is het nu het wiprooster geworden en recht voor de camera verrichten 4NL en BUS de, citaat van Van Kooten en De Bie, oudste beweging ter wereld. Na het bestuderen van de gegevens in OZ (had ik al aangegeven dat ik hier heel blij mee ben?) krabde ik mij toch even achter de oren. Zie ik het wel goed wat er is opgenomen in kolom F? Dat je als jong volwassen slechtvalk een  libido hebt van "van heb ik jou daar" is mooi meegenomen en dat de 1e paring net iets voor 7 uur in de ochtend is is een mooi vroege start. Maar als we dan op 6 paringen uitkomen, en dan missen we er zeker nog een paar die buiten beeld zijn geweest, dan kan het niet anders dan we op korte termijn het 1e ei mogen verwachten.

Dan even geheel wat anders. Stel je bent een Halacrocorax Carbo en in de volksmond noemen ze je ook wel aalscholver. Stel je wordt wakker en begint trek te krijgen in een voorn, baars, snoekbaars of een paling. Maakt u even een aantekening? Aalscholvers eten enkel vis en levend gevangen uit WATER! Stel je vliegt weg op zoek naar die ene levende voorn en je bent je ook bewust van het feit dat je spanwijdte 120-150 centimeter is. Stel dat je dan uiteindelijk belandt tussen de spijlen van De Mortel (20 centimeter tussen de spijlen ongeveer) op 130 meter hoogte. Dan heb je toch het verstand van een versleten telefoonhoesje waarbij het magneetje ook verloren is gegaan? Gelukkig liep het allemaal goed af en zal onze gevederde waterraaf (andere benaming voor een aalscholver) uiteindelijk op normaal lokaal NAP wel een vis hebben gevonden in het water. 

Op vrijdag, zo net voor het weekend, is het weer hommeles op De Mortel. Niet 1, niet 2, maar 3 binnendringers worden gespot ter plaatse. Zou het M zijn met in zijn kielzog de vliegende rechter met zijn hulpje Victor met zijn meetlint? Wil M een uitspraak van de rechter over de eigendomsrechten van de nestkast en zien wij eerdaags de beelden vanuit Café Den Engelenburcht te Gemert? Ik hoor 4NL al krijsen in de gelagzaal van Gemert waarbij Victor aangeeft dat zijn meetlint te kort was.

Uitleg symbolen

Dan nog even voordat ik deze week ga afsluiten iets anders. Bij de diverse filmpjes bij de slechtvalk, maar ook bij alle andere eiproducerende wezens op BDL, staat onder de aanklikbutton van de film vaak een symbooltje. Ik wist ook niet wat dat was, maar een kijker stelde deze vraag en om deze kennis met een ieder te delen, onderstaand een uitleg.

Hartjes: flirten en paren

Nestje met eitjes: eieren en broeden

Bal: spelen en oefenen

Driehoek met uitroepteken: gevaar

Nestkastje: nestelen

Slangetje: voeren en eten

Ei met jonge vogel: opvoeden

Vliegende vogel: uitvliegen

Veertje: bezoek

Zijn jullie als lezer weer op de hoogte!

Afronding:

Wat een topweek was het deze week voor met name Amsterdam. In Gemert mag de rust wel terugkeren, maar het is en blijft De Mortel. Carpe Diem, geniet er van en hopen op verdere voorspoed. Tot volgende week!

 

Geen pienter pookje!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs