Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
BVE kijkt met stijgende verbazing naar Koningsdag!

Door Erik Petersen

Weeksamenvatting week 17

Erik Petersen | zondag 1 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 286x

En daar is alweer de 6e weeksamenvatting van de slechtvalken bij het Rijksmuseum en De Mortel. Een week die eindigde met het (tijdelijk) afscheid van De Mortel en de eindfase van de broedtijd en bijna kuuks op het Rijksmuseum. Weer veel leesplezier gewenst.
Verser dan vers via www.thuisbezorgd.mortel

De Mortel:

Ik ken een aantal mensen die kopen een boek, slaan het boek open, kijken waar het laatste hoofdstuk begint en lezen dat als eerste. Na het lezen van het laatste hoofdstuk, en dus met de wetenschap hoe het verhaal eindigt, beginnen ze het hele boek te lezen. Een rare gewoonte, maar ze zijn er heel blij mee, want ze weten hoe het afloopt. Laat ik het ook maar eens op die wijze doen. Gisteren (30 april 2022:23:00 uur) gingen de camera's op De Mortel uit. Waar de ene aangeeft een Slechtvalk is een Slechtvalk, zijn er ook verknochte Mortellovers (uw schrijver is daar één van) die met pijn in hun Valkenhart afscheid hebben genomen van V en M. Een troost, ze komen volgend jaar met alle elan weer terug en gaan dan weer voor een nestkast vol met kuuks. Het is denk ik de enige en juiste keuze om de camera’s uit te zetten. De kosten zijn enorm en nu is er geld beschikbaar voor andere soorten waar wel de eieren om onze oren vliegen én we hebben nog de Amsterdamse Valken, maar daar zo meer over. In het laatste hoofdstuk van De Mortel was er ook sprake van een wel zeer verse voedsellevering via www.thuisbezorgd.mortel. Sushi is in de regel kakelvers, maar dit potentiële maaltje oversteeg met recht het reguliere versheidsgehalte. Op zaterdagmiddag landen een duif pardoes op de betonrand van de toren en bleef daar zitten al was zij/hij daar de baas. Dacht het ff niet doif!!! Dan weer wat verder terug in de tijd. Of V heeft een, weliswaar buiten ons zichtveld, perfecte ooglidcorrectie-operatie ondergaan of de natuur heeft in bloedspoed goed haar werk gedaan. Want wat zien we medio deze week? Het oog van V is in een paar uur echt eens stuk beter geworden. Veel valkenvrienden in de chat maakte zich zorgen of V dit euvel wel kon overkomen, maar gelukkig gaat het nu een stuk beter met onze freule! Voor de rest van de week zaten we niet echt op het puntje van de stoel. Af en toe een paring, maar dat is meer om de onderlinge band te blijven versterken dan voor een potentiële cam-herstart. V die in de avond- en nachturen lekker in de nestkast blijft en de prachtige beelden die Martin ons geeft middels zoek en zoom. Het verhaal voor dit jaar is rond, maar mochten er ontwikkelingen zijn, dan gaan ze met gierende vleugels de cams weer aanzetten. Zo niet, dan tot volgend jaar V en M. Toppers zijn jullie!

Het Rijksmuseum:

In één zin de week samenvattend; draaien, schuddelen, nog een keer en draaien, schuddelen, even de veren poetsen en met steentjes bezig en oh ja, naar die gekke mensen kijken op de begane grond die massaal Koningsdag vieren. Al dat gehos en geluid, daar maken BVE en NS zich echt niet druk meer om, want die zijn enkel en alleen bezig met het transformatieproces van de drie rode ovale en gespikkelde knikkers naar witte bewegende en om voedsel bedelende pluizenbollen. En dat gaat echt niet lang meer duren. Het volgende weekverslag zal aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gaan over K1, K2 en K3. Want zo noemen we de kuuks. De eerste die uit het ei komt krijgt de tijdelijke naam K1 en de 2e die uit het ei komt.... tada... K2. und so weiter. Na het ringen krijgen ze de naam behorende bij de ring. Dat is altijd lastig af te lezen, want ze lijken vaak dan nog op elkaar en je kunt niet altijd de ring zien, maar het is een mooie scherpe camera en er zijn al veel vaste Amsterdamkijkers die het haarscherp zien. Vanaf gaat alle focus naar NS en BVE en mogen we blij zijn dat we een top alternatief hebben voor dit kijkseizoen. Fingers crossed en loeren op het scherm naar een pip!

Afronding:

Dat was het voor deze week. Dank Martin en VWG voor jouw fantastisch werk. We mogen ons gelukkig prijzen met jouw onvolprezen inzet, jouw slechtvalkzoek- en vindwerk. Tot volgend jaar makker! En nu onze focus op Amsterdam, daar gaat het deze week gebeuren. #kommaaropmetdiekuuks. Carpe Diem en hopen op verdere voorspoed. Tot volgende week!

Adieu V. Tot volgend jaar!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs