Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 16

Erik Petersen | zondag 24 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 281x

En daar is alweer de 5e weeksamenvatting van de slechtvalken bij het Rijksmuseum en De Mortel. Een week die startte met weer aanvallen op V, maar voor de rest doorkabbelde op De Mortel en de heerlijk "rustige", maar bijna eindigende broedtijd op het Rijksmuseum. Veel leesplezier gewenst.
Nozem EXL kraakt De Mortel!

De Mortel:

Ik begin maar weer eens met een metafoor, maar hoor direct iemand van de redactie roepen dat ik geen moeilijke woorden mag gebruiken. Ik doe het toch! Een metafoor is een vorm van beeldspraak en vandaag maak ik de koppeling met Formule 1. Max Verstappen is vorig jaar kampioen geworden enkel en alleen omdat hij, volgens de internationale deskundigen, nooit en te nimmer opgaf, hoe vervelend de situatie ook was, hij bleef vertrouwen houden in zijn auto, team en in zichzelf. Dit vertrouwen hebben wij hier op De Mortel de afgelopen weken ook gehad en hebben wij deels nog steeds, Maar wat is het moeilijk om vertrouwen te houden. De inkt van mijn vorige weeksamenvatting was nog aan het drogen en na mijn melding in de chat dat die geplaatst was begon de ellende opnieuw. Een verstoring van de zondagsrust, ja alweer op een zondag, en weer moest V, met uiterst beperkte, maar oh zo gemeende hulp van M, aan de bak. Ook deze aanval werd uiteindelijk kloek gewonnen door onze V(erstappen) en ons koppel nam een kort bezoek van een Juveniel later op de dag maar voor lief. Deze juveniel ging, na een tijdje uitbuiken op de betonrand, naar andere en verdere oorden. De week ging weer verder en we zagen of hoorde paringen, konden zien dat V iedere nacht haar schoonheidsslaapje deed in de kast en los van wat lichte verstoringen door derden kabbelde de week weer door. Dat De Mortel een favoriete plek is voor andere valken dan ons koppel bleek op vrijdag. Een jonge mannelijke doerak uit Veldhoven had de brutaliteit om de kast op De Mortel te kraken. Deze nozem met de naam EXL verbleef ruim 15 minuten in de kast en op het rooster, maar nam daarna het wijze besluit de veren te nemen. En het oog blijft de gemoederen bezig houden. Ook dit is natuur en we houden in het chathuis een oogje in het zeil!

 

Het Rijksmuseum:

Ook hier is sprake van een rotsvast vertrouwen, maar dan wel anders dan bij onze Brabantse gevleugelde vrienden. In Amsterdam gaat het nog steeds fantastisch en verwachten we over ruim een week voor het eerst een pip te zien. Een pip? Ja, een pip en dat zou ik nog een keer uitleggen. Een pip is een gaatje in het ei welke is gemaakt door de zaagtand op de snavel van het kuiken. Dit is het begin van het zware werk om uiteindelijk volledig bevrijd te zijn van je ovale huisvesting. Let maar op in het chathuis. We gaan met ons allen op pipjacht en de eerste die een pip ziet is de winnaar krijgt eeuwige roem! Was er dan werkelijk waar niets te vertellen over deze week? Jawel hoor, want op dinsdag avond zagen wij BVE aan komen vliegen met een restprooi die NS maar al te graag accepteerde. Daarna speerde BVE naar de eitjes en nam het werk van zijn partner over. Maar wat zagen we daar? Was BVE naar de valkenkapper geweest, was hijzelf uitgeschoten met de valkentondeuse, was er gewoon sprake van een mislukte verenspoeling of is het een hippe trend in Slechtvalkenland? Wie het weet mag het zeggen, maar we zullen er waarschijnlijk nooit echt achter komen.

 

Afronding:

Dat was het voor deze week. Ten opzichte van vorige week zijn er nu ook weer weinig veranderingen. Vanaf volgende week is het hopelijk anders en mogen we de eerste kuuks verwelkomen in Amsterdam en we houden vertrouwen voor De Mortel, want dat is vaak de beste weg.  Carpe Diem en hopen op verdere voorspoed. Tot volgende week!

BVE met rare kwibusstreep

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs